Καταφύγιο στις κάψουλες διαφυγής χρειάστηκε να βρουν για αρκετή ώρα το Σάββατο τα μέλη του πληρώματος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, καθώς ένα διαστημικό σκουπίδι πέρασε σε μικρή απόσταση από το σταθμό.

Τα συντρίμμια - κομμάτι από ρωσικό πύραυλο - εντοπίστηκαν την Παρασκευή, όταν ήταν πολύ αργά για να μετακινηθεί ο διαστημικός σταθμός. Η NASA δήλωσε ότι το διαστημικό σκουπίδι ήταν αρκετά κοντά για να αποτελέσει απειλή, παρόλα αυτά λήφθηκαν όλα τα προβλεπόμενα προληπτικά μέτρα.

Είναι η τρίτη φορά στα 12 χρόνια λειτουργίας του, που ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός έρχεται αντιμέτωπος με μια πιθανή σύγκρουση με διαστημικά σκουπίδια.

Τον Ιούνιο του 2011, ένα κομμάτι από τα συντρίμμια, που κινούνται ανεξέλεγκτα στη γήινη τροχιά, προσέγγισε σε απόσταση 335 μέτρων από το διαστημικό σταθμό. Ο ΔΔΣ σήμερα στελεχώνεται από τρεις Ρώσους, δύο Αμερικανούς και ένας Ολλανδός αστροναύτη.

Τα μέλη του πληρώματος διατάχθηκαν από τον έλεγχο εδάφους να μετακινηθούν στις δυο κάψουλες Soyuz σε περίπτωση που θα πλήττονταν ο σταθμός, ωστόσο εκπρόσωπος της NASA δήλωσε ότι λίγο αργότερα δόθηκε εντολή στους αστροναύτες να επιστρέψουν στο κυρίως μέρος του σταθμού.
Διαστημικός σκουπιδότοπος

Η NASA υποστηρίζει ότι παρακολουθεί ενεργά περίπου 22.000 κομμάτια διαστημικών αποβλήτων, αλλά υπάρχουν εκατομμύρια αντικείμενα από τις προηγούμενες δεκαετίες διαστημικών πτήσεων που περιστρέφονται ανεξέλεγκτα στην τροχιά της Γης.

Το μέγεθός τους κυμαίνεται από ένα εκατοστό, μέχρι μεγάλα κομμάτια πυραύλων, ενώ περιλαμβάνουν και ανενεργούς δορυφόρους, και απορριπτόμενες δεξαμενές καυσίμων.

Όλα αυτά ταξιδεύουν με ταχύτητες αρκετών χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο και θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρή βλάβη στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ή σε ζωτικούς δορυφόρους σε περίπτωση σύγκρουσης.

Το γεγονός που παρήγε τα περισσότερα διαστημικά συντρίμμια συνέβη το 2007, όταν η Κίνα χρησιμοποίησε ένα πύραυλο για να καταστρέψει έναν από τους δικούς της δορυφόρους. Η έκρηξη δημιούργησε περισσότερα από 3.000 ανιχνεύσιμα αντικείμενα και κατ 'εκτίμηση 150.000 σωματίδια συντριμμιών.

Στη συνέχεια, το 2009, ένας Ρώσικος και αμερικανικός δορυφόρος συγκρούστηκαν, απελευθερώνοντας τόνους συντριμμιών. Καταβάλλονται προσπάθειες για την εκπόνηση ενός διεθνούς κώδικα δεοντολογίας για την εξερεύνηση του διαστήματος για να αποφευχθούν τέτοια περιστατικά από το να συμβούν και πάλι.

Κώδικας δεοντολογίας για το διάστημα

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τον Ιανουάριο ότι θα υποστηρίζουν από κοινού με τις χώρες της ΕΕ την κατάρτιση ενός κώδικα για την αντιμετώπιση της μακροπρόθεσμης ασφάλειας και των ανησυχιών για την ασφάλεια και να καθιερώσουν «κατευθυντήριες γραμμές για την υπεύθυνη χρήση του διαστήματος». Οι χώρες που υποστηρίζουν τη δημιουργία αυτού του κώδικα θα πρέπει επίσης να δεσμευτούν για την εξερεύνηση του διαστήματος για ειρηνικούς μόνο σκοπούς.

Ωστόσο, άλλες κριτικές υποστηρίζουν ότι ένας τέτοιος κώδικας δεν θα είναι νομικά δεσμευτικός, και εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τις χώρες που υποχρεούνται να ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικά με τους δορυφόρους που χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς.

Ινδία, Κίνα και Ρωσία, οι οποίες έχουν διαστημικά προγράμματα, δεν έχουν ακόμη δηλώσει ότι θα στηρίξουν τον κώδικα.

real με πληροφορίες από BBC