Το Καστέλι, όπως το λένε οι ντόπιοι, ή Κίσσαμος, όπως είναι η επίσημη ονομασία του βρίσκεται 41 χιλιόμετρα από Χανιά, στα Δυτικά και είναι μια κωμόπολη με 3821 μονίμους κατοίκους, κέντρο της εμπορικής και γεωργικής δραστηριότητας του δυτικού τμήματος του νομού.

Κτισμένο μέσα σε ένα πολύ εύφορο κάμπο με αμπέλια και ελαιόδεντρα, κρατά ακόμη το αρχαίο όνομά του, Κίσσαμος, ενώ το πιο συνηθισμένο, Καστέλι, παραπέμπει στο κάστρο που έκτισαν οι Ενετοί και υπάρχει ακόμα και σήμερα.

Υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα να δει κανείς στο Καστέλι. Η αρχαία πόλη άκμασε κατά τη διάρκεια των Ελληνορωμαϊκών χρόνων και υπολείμματα αυτής της περιόδου είναι ακόμα ορατά. Τα Ελληνορωμαϊκά λουτρά και το νεκροταφείο και ειδικότερα τα μωσαϊκά δάπεδα αξίζουν την προσοχή σας.

Κοντά στο λιμάνι θα δείτε επίσης την μικρή εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, κτισμένη σε ένα σπηλαίωμα μέσα στο βράχο.

Αν κάνετε μια βόλτα με το αυτοκίνητο στη περιοχή τριγύρω από το Καστέλι, μπορείτε να επισκεφτείτε παραδοσιακά χωριά, όπως η Ρόκα που είναι κτισμένη στα ριζά ενός εντυπωσιακού βράχου, βυζαντινές εκκλησίες και το Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής, Ενετικά κατάλοιπα όπως η Ροτόντα, καθώς και μια Ενετική έπαυλη κοντά στο χωριό Καλάθενες, 12 χιλιόμετρα Νότια από το Καστέλι.

Οι φανατικοί της πεζοπορίας θα ανακαλύψουν το Σιρικαριανό φαράγγι, 19 χιλιόμετρα νοτιότερα. Η είσοδός του είναι ακριβώς μετά το χωριό Σιρικάρι και η έξοδος στην Πολυρρήνια, όπου θα φτάσετε μετά από περίπου 2 ώρες περπάτημα.

Αξίζει να περιπλεύσετε την χερσόνησο του Ροδοπού, Ανατολικά από το Καστέλι. Ξέχωρα από το εξαιρετικό τοπίο θα δείτε κάποιες εκκλησίες, τις εγκαταστάσεις παλιών ορυχείων και φυσικά θα βρείτε καταπληκτικές παραλίες.

Περισσότερο συναρπαστικός είναι ο περίπλους της δυτικής χερσονήσου, της Γραμβούσας. Θα δείτε το ακρωτήριο Τερσανάς, τη λιμνοθάλασσα στο Μπάλο και τα νησάκια Άγρια και Ήμερη Γραμβούσα και το Ποντικονήσι.

Καρναβαλικές εκδηλώσεις γίνονται κατά τη διάρκεια της Απόκριας.

Πολιτιστικές εκδηλώσεις (συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις) οργανώνονται το καλοκαίρι στο ανοικτό θέατρο στη θέση «Χώνη», 6 χιλιόμετρα Ανατολικά από το Καστέλι.

Τον Αύγουστο γίνεται η Γιορτή του Κρασιού και πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της κατάληψης του κάστρου της Γραμβούσας από τους επαναστάτες Κρητικούς τον Αύγουστο του 1825.
Το καλοκαίρι διεξάγονται και αθλητικοί αγώνες, γνωστοί με το όνομα «Θεοχαράκεια».

Τον Μάιο ή τον Ιούνιο, στη γιορτή της Αγίας Τριάδας γίνεται μεγάλο πανηγύρι στο χωριό Κουλουδιανά που βρίσκονται 4 χιλιόμετρα Νοτιοανατολικά από το Καστέλι.

Καθώς είναι το κέντρο της περιοχής και πρωτεύουσα της επαρχίας Κισσάμου, το Καστέλι διαθέτει μια μεγάλη γκάμα από επιλογές για διαμονή. Θα βρείτε επίσης πολλές ταβέρνες, εστιατόρια και καφενεία για φαγητό και ποτό, ενώ τα μπαράκια και τα κλαμπ θα σας εξασφαλίσουν μια ενδιαφέρουσα νυχτερινή ζωή.

Η πρόσβαση στη πόλη εξασφαλίζεται με τακτικά και πυκνά δρομολόγια λεωφορείων των ΚΤΕΛ, από τα Χανιά. Επίσης μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει ιδιωτικά ή ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες.
Στο Καστέλι μπορείτε να φτάσετε επίσης ακτοπλοϊκώς από τον Πειραιά, τα Κύθηρα και Αντικύθηρα, καθώς και από την Πελοπόννησο (Γύθειο και Καλαμάτα).

greekislands.com

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook