Ο στρατηγός Μανσούρ ελ-Ασάουϊ είναι ο νέος υπουργός Εσωτερικών της Αιγύπτου, ο πρώην δικαστής στο Διεθνές Δικαστήριο Ναμπίλ Ελαράμπι ανέλαβε το υπουργείο Εξωτερικών, ενώ ο Μοχάμεντ Αμπντελαζίζ ελ-Γκουιντι πήρε τη θέση του υπουργού  Δικαιοσύνης.

Οι ριζικές αυτές αλλαγές αποτελούν ένα ακόμα δείγμα ότι η παλιά φρουρά, του εκδιωχθέντα προέδρου Μουμπάρακ, απομακρύνεται οριστικά από τα κέντρα εξουσίας.

Ο Ελαράμπι που ήταν επίσης μόνιμος εκπρόσωπος της χώρας του στα Ηνωμένα Έθνη και έχει διατελέσει διευθυντής στο Περιφερειακό Κέντρο Διεθνούς Εμπορικής Διαιτησίας στο Κάιρο, διαδέχεται τον Αχμεντ Αμπούλ Γάιτ, ο οποίος ήταν επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας από το 2004.

Οι διαδηλωτές υπέρ της δημοκρατίας, που επέβαλαν την αλλαγή του καθεστώτος στην Αίγυπτο, από την πρώτη στιγμή της νέας εποχής απαίτησαν την εκκαθάριση της κυβέρνησης από τα στοιχεία του παρελθόντος, αφού όλα τα κρίσιμα χαρτοφυλάκια, όπως το Αμύνης, το Δικαιοσύνης , το Εσωτερικών και το Εξωτερικών σχέσεων, κατέχονται από συνεργάτες του έκπτωτου προέδρου Μουμπάρακ.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ, ανακοίνωσε την τοποθέτηση του Ασάουϊ, αναφέροντας ότι στις προτεραιότητές του, όπως εξήγγειλε, είναι η ενίσχυση της ασφάλειας σε όλη τη χώρα, που έχει χαλαρώσει μετά τις 28 Ιανουαρίου όταν η αστυνομία αποτραβήχτηκε από τους δρόμους και ανέλαβε ο στρατός.

 Ακόμα και τώρα πολλοί αιγύπτιοι αστυνομικοί διστάζουν να επανέλθουν στην υπηρεσία φοβούμενοι πράξεις αντεκδίκησης από το λαό, μετά τις συγκρούσεις με τους διαδηλωτές κατά τη διάρκεια της εξέγερσης, που στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 300 πολίτες.

 Ο νέος υπουργός Εσωτερικών επεξεργάζεται ένα σχέδιο ανασύνταξης του σώματος των δυνάμεων ασφαλείας, που θα αναστηλώσει την αξιοπιστία του στα μάτια της κοινής γνώμης.

 Έχοντας περάσει στο παρελθόν από ανάλογες θέσεις σε τοπικές κυβερνήσεις στο Κάιρο και τη Γκίζα, αλλά και σε μια επαρχία του νότου, την αλ-Μένια, είναι αρκετά δημοφιλής κυρίως εξαιτίας των προσπαθειών του να πατάξει τη διαφθορά.


ΑΠΕ