Στο «κόκκινο» η πολιτική κόντρα με φόντο την οδύσσεια των καρκινοπαθών και τη χιονοστιβάδα προβλημάτων στο χώρο της Υγείας. Ο Ανδρέας Λοβέρδος επανέρχεται κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επενδύει στα μεγάλα προβλήματα των καρκινοπαθών για να πάρει ψήφους. Ταυτόχρονα η ΝΔ καλεί να αναλογιστούν την κατάσταση στην Υγεία όσοι εμπορεύονται την ελπίδα του λαού και ανοίγουν την πόρτα για επιστροφή στην κατοχική δραχμή. Ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει ότι εκείνοι που απειλούν ότι αν δεν εφαρμόσουμε το Μνημόνιο θα φέρουμε στη χώρα την καταστροφή και το χάος είναι οι ίδιοι που έφεραν στη χώρα την καταστροφή και το χάος.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος επανήλθε με νέα ανακοίνωση τη Δευτέρα, λέγοντας ότι ζούμε την πρώτη πράξη της εφαρμογής του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ -«εξαιτίας της στάσης του οποίου δεν πήραμε 1 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα, με τμήμα του οποίου θα είχε λυθεί αμέσως αυτό το θέμα χωρίς να ταλαιπωρούνται οι αναξιοπαθούντες συνάνθρωποί μας».

Ο τέως υπουργός Υγείας αναφέρει ότι «αντί να συστέλλονται οι ιθύνοντες του ΣΥΡΙΖΑ μοιράζουν με θράσος ευθύνες σε όλους τους άλλους, επενδύοντας στα μεγάλα προβλήματα των καρκινοπαθών, για να πάρουν ψήφους».

Και συνεχίζει λέγοντας: «Ο πολίτης πάντως να ξέρει, πως αν όλα δεν πάνε καλά παρόμοια προβλήματα θα έχουμε τον Οκτώβριο με όλα τα φάρμακα, τα καύσιμα και τα τρόφιμα, αφού τα περισσότερα από όλα αυτά τα είδη εισάγονται».

Ο κ. Λοβέρδος ανέφερε ότι κατά τη θητεία του παρουσιάστηκε πολλές φορές το πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων για τους καρκινοπαθείς «και το λύσαμε αμέσως», καθότι επρόκειτο για πολιτική και όχι υπηρεσιακή κυβέρνηση «και μπορούσαμε να κινηθούμε αποφασιστικά»

Επιπλέον, δήλωσε ότι οι πιο πολλοί ήταν αντίθετοι με τη δημιουργία του ΕΟΠΥΥ, ενώ «τώρα όλοι υποστηρίζουν την αναγκαιότητά του, αλλά μας μέμφονται επειδή δεν δίνουμε περισσότερα χρήματα γι' αυτόν».

«Ισχυρίζονται ότι οι ίδιοι έχουν χρήματα», πρόσθεσε και διερωτήθηκε: «Πού, όμως, θα τα βρουν, αφού λόγω ανεργίας οι εισφορές είναι λιγότερες και το υπουργείο Οικονομικών δεν μπορεί να βρει δανεικά; Οι μάσκες πέφτουν η μία μετά την άλλη».

Σε συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον υπηρεσιακό υπουργό Υγείας, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας τόνισε -με αφορμή τη χθεσινή παρέμβαση του Ανδρέα Λοβέρδου- ότι αποτελεί θράσος και δειλία κάποιοι να έχουν διαχειριστεί επί 2,5 χρόνια τα προβλήματα της υγείας και να επιρρίπτουν ευθύνες σε μια υπηρεσιακή κυβέρνηση που τα διαχειρίζεται για 15 περίπου μέρες.

«Είμαι βέβαιος ότι κανείς δεν μπορεί να συμφωνήσει με την ιδέα ότι ο κ. Κίττας ευθύνεται στις 15 μέρες που ασκεί τα καθήκοντά του για τις ελλείψεις των φαρμάκων ή για τις δυσλειτουργίες στα νοσοκομεία» επισήμανε.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι «αυτοί που μας απειλούν ότι αν δεν εφαρμόσουμε το μνημόνιο θα φέρουμε στη χώρα την καταστροφή και το χάος είναι οι ίδιοι που έφεραν στη χώρα την καταστροφή και το χάος και πρέπει τώρα όλοι μαζί να βάλουμε πλάτες προκειμένου να αποτραπούν τα χειρότερα, να αποτραπούν ενδεχόμενα ανθρωπιστικής κρίσης για τη χώρα μας».

Από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Υγείας Γ.Γιακουμάτος επισήμανε ότι η ΝΔ από πολύ νωρίς είχε επισημάνει την προχειρότητα με την οποία δημιουργήθηκε ο ΕΟΠΥΥ, λέγοντας ότι τέτοιου είδους πειραματισμοί είναι επικίνδυνοι για τη ζωή των πολιτών, και δυστυχώς δικαιώθηκε.

«Η Ν.Δ. από πολύ νωρίς είχε επισημάνει τη προχειρότητα με την οποία δημιουργήθηκε ο ΕΟΠΥΥ. Είχαμε έγκαιρα προειδοποιήσει πως τέτοιου είδους πειραματισμοί, είναι επικίνδυνοι για την ίδια τη ζωή του Έλληνα πολίτη και θα οδηγούσαν στην πλήρη διάλυση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της χώρας αλλά και στην πλήρη αποδιοργάνωση της Α’ βάθμιας Φροντίδας Υγείας, με μοναδικό θύμα τον Έλληνα ασφαλισμένο.

Πριν συμπληρωθούν έξι μήνες λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ, η κατάσταση στο χώρο της υγείας είναι από άκρως επικίνδυνη έως και τραγική, επισήμανε ο κ. Γιακουμάτος και απαριθμώντας τα συσσωρευμένα προβλήματα στο χώρο της Υγείας, σημειώνει πως αν αυτά είναι τα άσχημα τα χειρότερα δεν έχουν έλθει ακόμη.

«Τα 6,5 δις της δόσης που απορρέουν από τη δανειακή σύμβαση και προορίζονται για την Ελλάδα θα πήγαιναν στη πληρωμή των οφειλών του Ελληνικού Κράτους προς τους ιδιώτες. Αυτό σημαίνει για τον ΕΟΠΥΥ 4,5 δισ. ευρώ [για τα χρέη του 2011 αλλά και για τη κάλυψη των αναγκών του 2012)], επιστροφή ΦΠΑ 1,2 δισ. ευρώ, αλλά και για την κάλυψη άλλων υποχρεώσεων προς τους ιδιώτες».

Και συνεχίζει λέγοντας: «Αυτό ας το αναλογιστούν όλοι εκείνοι που εμπορεύονται την ελπίδα του ελληνικού λαού, μιλούν ανεύθυνα και επιδιώκουν την ακυβερνησία ανοίγοντας έτσι τη πόρτα για την επιστροφή της χώρας στη κατοχική δραχμή αλλά και την ευρωπαϊκή της απομόνωση».

Η Αλέκα Παπαρήγα ζητά, εν τω μεταξύ, να τοποθετηθούν προεκλογικά τα κόμματα για τον ΕΟΠΥΥ.

«Το ΚΚΕ θεωρεί ότι τώρα, πριν να είναι πολύ αργά, πρέπει να τοποθετηθούν όλα τα κόμματα, εν όψει και των εκλογών, στο τι πρέπει να γίνει με τη δραματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον ΕΟΠΥΥ και με τη στάση πληρωμών που ουσιαστικά υπάρχει απέναντι στα φάρμακα των ασθενών, στους υγειονομικούς μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους και στους φαρμακοποιούς» τόνισε η κ. Παπαρήγα, εκτιμώντας ότι ουσιαστικά «βρισκόμαστε μπροστά σε μία χρεοκοπία του δημόσιου συστήματος Υγείας».

«Το μνημόνιο μέχρι τώρα σκότωνε τις ελπίδες μας. Τώρα βάζει σε κίνδυνο τις ζωές των ανθρώπων. Ο ένοχος κ. Βενιζέλος, ο άφαντος κ. Λοβέρδος και ο παραπλανητικός κ. Σαμαράς έχουν μεγάλη ευθύνη για την ζητιανιά των ανθρώπων για τα φάρμακά τους» δήλωσε τη Δευτέρα ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κώστας Μαρκόπουλος -ο οποίος μαζί με τον βουλευτή Π.Μελά θα συναντηθεί την Τρίτη με τον υπηρεσιακό υπουργό Υγείας Χρήστο Κίττα.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ μιλά για «δολοφονική για τους καρκινοπαθείς και τους χρονίως πάσχοντες η πολιτική της χούντας ΕΕ-ΔΝΤ», τονίζοντας ότι οι ζωές των Ελλήνων ασθενών γίνονται θυσία για την σωτηρία του ευρώ».

(in.gr)