Απολύτως αποφασισμένη να σταματήσει τις κακοποιήσεις των ζώων στην Ελλάδα και ειδικά  στην Κρήτη είναι η Πανελλήνια Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.), η οποία αντέχει, να έρχεται σε σύγκρουση με την κακή νοοτροπία των Ελλήνων, οι οποίοι δεν αγαπούν τα ζώα και τα καταδυναστεύουν με κάθε τρόπο.

Στο πλαίσιο αυτής της εκστρατείας για την εξάλειψη αυτών των εγκλημάτων, που είναι και κοινωνικό πρόβλημα με ηθικές προεκτάσεις η Π.Φ.Π.Ο. συνεργάζεται στενά με την Αστυνομία, τους αρμόδιους της Δημοτικής Αστυνομίας (σε όποιους Δήμους υπάρχει) και φυσικά με την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, αφού προσεχώς θα γίνει και ημερίδα με τη συμμετοχή των μελών της Ε.Δ.Ε..

Η αρχή γίνεται στην Κρήτη, αφού το πρόβλημα και εκεί είναι μεγάλο. Χθες η Νατάσα Μπομπολάκη, πρόεδρος της Π.Φ.Π.Ο. και νομικός, στο σεμινάριο, που έγινε, για την επιμόρφωση των υπαλλήλων της Δημοτικής Αστυνομίας Ηρακλείου Κρήτης, ενημέρωσε τους δημοτικούς αστυνόμους, τι ορίζει ο νόμος 4039/2012, και πως οι ίδιοι οφείλουν, να παρεμβαίνουν και να αντιμετωπίζουν την κακοποίηση ενός ζώου, είτε από μόνοι τους, είτε όταν καλούνται από πολίτες να διαπιστώσουν, τι συμβαίνει.

Τόσο η Νατάσα Μπομπολάκη, που είναι και πρόεδρος του φιλοζωικού Συλλόγου Χανίων «Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ» όσο και η Μαρία Χουστουλάκη, εκ μέρους της Μ.Κ.Ο. «Ζωφόρος», που δραστηριοποιείται στο Ηράκλειο, είχαν την δυνατότητα χθες, να συνομιλήσουν με τους δημοτικούς αστυνόμους, να εξηγήσουν λεπτομερώς τι ορίζει ο νόμος και να απαντήσουν στις απορίες τους.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό, να γίνει απολύτως κατανοητό, ότι οι συναρμόδιες αρχές πρέπει, να συνεργάζονται στενά και να εφαρμόζουν αυτό, που ορίζει ο νόμος, και για τη διάσωση των ζώων – το οποίο είναι πάντα προτεραιότητα – αλλά και για να τιμωρούνται και να διώκονται ποινικά οι δράστες.

Ας μην παραβλέπουμε το γεγονός του παραδειγματισμού και το πόσο αυτό λειτουργεί «εκπαιδευτικά», αφού η φιλοζωική κουλτούρα δεν έχει καλλιεργηθεί στον τόπο μας.

Είναι απολύτως απαραίτητο να γίνει κατανοητό, ότι οι κακοποιήσεις των ζώων, δεν περνούν πλέον απαρατήρητες. Οι ένοχοι αναζητούνται και οι δράστες καταδικάζονται.

Δεν έχει κανείς το δικαίωμα, να αντιμετωπίζει με βαρβαρότητα τα ζώα, που είναι συναισθανόμενα πλάσματα με δεδομένες ανάγκες, τις οποίες οφείλουμε, να σεβόμαστε.

Δεν θα βαρεθούμε, να γράφουμε ξανά και ξανά, ότι πρέπει να πάψουμε να θεωρούμε τους εαυτούς μας ως τα μόνα γήινα πλάσματα, τα μόνα έμβια όντα, που έχουν δικαιώματα.

Την Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012 το ίδιο σεμινάριο θα επαναληφθεί στο Μέγαρο Πάνθεον με τους υπαλλήλους της Δημοτικής Αστυνομίας Χανίων.