Εντυπωσιακή άνοδο 5,7% σημείωσε την Παρασκευή ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α., ολοκληρώνοντας μία εβδομάδα έντονων διακυμάνσεων. Παρά το θετικό κλίμα, λόγω των αποφάσεων της Συνόδου, ο τζίρος εμφανίστηκε συγκρατημένος. Κέρδη 12,7% για τον δείκτη των τραπεζών.

Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής προκάλεσαν, επιτέλους, ευφορία στις παγκόσμιες αγορές, καθώς πλέον η αντιμετώπιση της κρίσης χρέους μοιάζει και εφικτή και πιθανή.

Το θετικό κλίμα στις αγορές τροφοδοτείται κυρίως από την προσδοκία ότι οι χθεσινές αποφάσεις, σε συνδυασμό με την υιοθέτηση βραχυπρόθεσμων μέτρων βοήθειας όπως οι απευθείας αγορές ομολόγων της Ιταλίας και της Ισπανίας από τους μηχανισμούς στήριξης, θα συνδράμουν ώστε οι δύο μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης (αλλά έμμεσα και η Ιρλανδία) να διέλθουν χωρίς οδυνηρές επιπτώσεις από τα καυδιανά δίκρανα της χρηματοπιστωτικής κρίσης, ενώ θα επωφεληθεί αισθητά και η ευρωπαϊκή οικονομία από τη βελτίωση του κλίματος.

Για την Ελλάδα αναλυτές σημειώνουν πως η χθεσινή Σύνοδος Κορυφής ενδεχομένως να αποδειχθεί μεγάλης σημασίας εφόσον οι αποφάσεις για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, συμπεριλάβουν και τις ελληνικές τράπεζες και αποτελέσουν έτσι κερκόπορτα για αλλαγές και στο ελληνικό πρόγραμμα χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Σε μια τέτοια περίπτωση η Ελλάδα θα μπορούσε να επωφεληθεί σημαντικά καθώς τα 48 δισ. ευρώ που έχει συμφωνηθεί να διατεθούν στο Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, θα δοθούν μέσω του ESM/EFSF και θα αφαιρεθούν από το ελληνικό χρέος και το έλλειμμα, αλλάζοντας σημαντικά τις απαιτήσεις του μνημονίου.

Την Παρασκευή διακινήθηκε στο ΧΑ όγκος 46,54 εκατ. τεμαχίων αξίας 51,92 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά 99 μετοχές ολοκλήρωσαν ενισχυμένες, 36 υποχώρησαν και 140 παρέμειναν αμετάβλητες.

Αναλυτικά από τον FTSE20, το σύνολο των μετοχών που τον συνθέτουν ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με κέρδη άνω του 1%. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Eurobank σε ποσοστό 15,85% στα 0,7530 ευρώ και ακολούθησε η Alpha Bank με κέρδη 14,55% στα 1,26 ευρώ. Η Πειραιώς ενισχύθηκε 13,6% στα 0,2590 ευρώ, ενώ ο τίτλος της ΕΤΕ έκλεισε με άνοδο 12,9% στα 1,40 ευρώ. Κέρδη άνω του 10% κατέγραψαν Ελλάκτωρ και ΔΕΗ στα 1,10 ευρώ και 1,87 ευρώ αντίστοιχα.

Η μετοχή της Τρ. Κύπρου ενισχύθηκε κατά 9,3% στα 0,2820 ευρώ και της Βιοχάλκο κατά 9% στα 2,30 ευρώ. Κέρδη και για τον ΟΠΑΠ (+8,08%) στα 4,95 ευρώ, σε ποσοστό 7,53% ενισχύθηκε ο ΟΤΕ στα 2,00 ευρώ.

Πηγή:www.capital.gr

capital.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook