Ο Φρανσουά Ολάντ βλέπει στην Άγκελα Μέρκελ μια «ισχυρή» προσωπικότητα, που όμως δεν δημιουργεί προβλήματα και υποστηρίζει πως, «αντίθετα απ' ό,τι λέγεται», οι σχέσεις του μαζί της «δεν είναι κακές», σε δηλώσεις του που δημοσιεύονται από το εβδομαδιαίο γαλλικό περιοδικό «Μαριάν» .

«Κατάλαβα γρήγορα την προσωπικότητά της, ισχυρή αλλά χωρίς να δημιουργεί προβλήματα. Ξέρεις αυτό που θέλει και έχει την αίσθηση του συμβιβασμού, κρατώντας ταυτόχρονα τη θέση της», λέει ο Γάλλος πρόεδρος για τη Γερμανίδα καγκελάριο στο τεύχος του περιοδικού που κυκλοφορεί αύριο Σάββατο.

«Αντίθετα απ' ό,τι λέγεται, οι σχέσεις μας δεν είναι κακές», προσθέτει. Σύμφωνα με τον Ολάντ, στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, στις 28 και 29 Ιουνίου, η καγκελάριος «έπαιξε ένα πολύτιμο ρόλο» . «Κατάλαβε ότι έπρεπε να μετακινηθεί απέναντι στην Ιταλία και την Ισπανία οι οποίες χρησιμοποίησαν την αδυναμία τους ως δύναμη» .

Όσο για τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, «είναι πολύ καταρτισμένος, πολύ ενημερωμένος, αλλά είναι κατ' αρχάς ένας Αμερικανός με συνείδηση της ισχύος των ΗΠΑ», εκτιμά ο αρχηγός του κράτους. Σύμφωνα μ' αυτόν, ο Ομπάμα «υπήρξε ένας συμπαραστάτης της γαλλικής θέσης στους κόλπους της ΕΕ επειδή έχει ανάγκη την ανάπτυξη στην Ευρώπη για να ανακάμψει η δραστηριότητα στη χώρα του» .

Σχετικά με τη ζωή στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων, το περιοδικό αναφέρει πως ο νέος πρόεδρος «αναδιοργάνωσε» το γραφείο του για να το κάνει πιο φιλικό. «Χρειάζεται χρόνος για να οικειοποιηθείς ένα τέτοιο μέρος. Είναι δύσκολο να το κάνεις προσωπικό», λέει ο Ολάντ, ο οποίος επέλεξε να συνεχίσει να κατοικεί στο παρισινό διαμέρισμα που μοιράζεται με τη σύντροφό του Βαλερί Τριερβελέρ.

«Όταν εγκαταστάθηκα εδώ, γνώριζα δύο πράγματα που τα γεγονότα μού επιβεβαίωσαν. Κατ' αρχάς, τα διεθνή απορροφούν. Με την καλή έννοια του όρου. Δεν αγνοούσα ότι θα είχα πολλά διεθνή καθήκοντα, αλλά δεν είχα φανταστεί πόσο συναρπαστικό είναι», λέει επίσης ο πρόεδρος.

«Το κύριο μέρος του προεδρικού χρόνου είναι ευρωπαϊκό και διεθνές. Κερδίζεις σε κύρος, αλλά αυτή η προαγωγή δημιουργεί απόσταση και μπορεί να προκαλέσει στους Γάλλους ένα αίσθημα απομάκρυνσης, ακόμη και εγκατάλειψης», αναγνωρίζει ο Ολάντ, το θέμα της προεκλογικής εκστρατείας του οποίου ήταν μια «φυσιολογική»

 

protothema.gr