Για τα προβλήματα που προκύπτουν από τη μειωμένη χρηματοδότηση των Δήμων κάνει λόγο ο δήμαρχος Κισάμου κ. Γιώργος Μυλωνάκης με ανακοίνωσή του στην οποία αναφέρονται τα εξής:

\”Οι νέες μειώσεις στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) κατά 29% έρχονται να προστεθούν στις μειώσεις του 2010 και σε αυτές του Νοεμβρίου του 2011. Συνολικά η μείωση στην μηνιαία χρηματοδότηση των δήμων κινείται στο 60% στην τελευταία διετία, δηλαδή η μεγαλύτερη με διαφορά από κάθε άλλο τομέα του κράτους.

Από τα χρήματα αυτά καλύπτονται οι βασικές λειτουργικές ανάγκες όπως η μισθοδοσία, προνοιακές δράσεις όπως οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, καθώς και οι αναπτυξιακές δραστηριότητες των δήμων.

Ο δήμος Κισσάμου –όπως πιστεύω και πολλοί άλλοι δήμοι- είχε συμμαζέψει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις δαπάνες του, ενώ γινόταν και προσπάθειες βελτίωσης των εσόδων του. Αυτό για τον δήμο μας επαρκούσε για την επιβίωσή του (χωρίς να υπολογίζονται οι μεγάλες οφειλές) καθώς μπορούσε να ξοδεύει λιγότερα από όσα εισπράττει και να μπορεί με το πλεόνασμα να μειώνει και σε κάποιο βαθμό τα χρέη του. Όμως με αυτή την νέα τεράστια μείωση χρηματοδότησης τινάζεται στον αέρα κάθε προγραμματισμός καθώς είναι αδύνατο να αντιμετωπιστεί αυτό το κενό.

Πλέον τα χρήματα δεν θα επαρκούν ούτε για την μισθοδοσία και τους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Είναι προφανές ότι οι δήμοι είναι το «εύκολο θύμα» γι’ αυτό και δέχονται τις μεγαλύτερες μειώσεις. Θέλω να πιστεύω ότι τα αντιπροσωπευτικά όργανά μας (ΚΕΔΕ, ΠΕΔ) και το επικείμενο έκτακτο συνέδριο τον Αύγουστο, θα καταφέρουν να περιορίσουν αυτή την οικονομική καταστροφή των δήμων, καθώς η ζημιά για τους πολίτες είναι πολύ μεγαλύτερη από την όποια εξοικονόμηση πόρων. Είναι λογικό να περιοριστούν οι πόροι στους δήμους, αλλά αν κάποιοι θέλουν να τους κλείσουν να το πουν ξεκάθαρα.

Σε κάθε περίπτωση όμως, πρέπει και εμείς με πολύ εντατικούς ρυθμούς να μαζέψουμε όσο μπορούμε τα έσοδά μας με αύξηση του ποσοστού των εισπράξεων και μείωση των οφειλών προς τον δήμο. Είναι προφανές ότι δεν μπορούν κάποιοι δημότες να πληρώνουν και κάποιοι όχι, όπως απαράδεκτα έχει καθιερωθεί για χρόνια στην περιοχή μας, με ευθύνη όλων μας που διοικήσαμε τις τελευταίες τετραετίες τους πρώην καποδιστριακούς δήμους. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση -κυρίως στο θέμα της άρδευσης- σημαίνει ότι ο δήμος θα αδυνατεί να λειτουργήσει τις υποδομές του και αυτό δεν επιτρέπεται να το υποστούν οι έντιμοι και καλοπληρωτές πολίτες.

Προφανώς δεν πρέπει να προβούμε σε αυξήσεις μια που γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα των δημοτών να ανταπεξέλθουν αλλά και δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να μετακυλήσουμε στους δημότες μας τα οικονομικά προβλήματα που μας δημιουργεί το κράτος.

Θέλω να διαβεβαιώσω τους δημότες της Κισσάμου ότι θα παλέψουμε όσο μπορούμε αυτή την νέα πραγματικότητα. Καθίσταται πλέον προφανές ότι τόσο καιρό που μιλούσαμε για την δεινή οικονομική κατάσταση του Δήμου δεν το κάναμε ούτε για επικοινωνιακούς λόγους ούτε για να δικαιολογηθούμε. Την πραγματικότητα παρουσιάζαμε και είναι επίσης γεγονός ότι εάν δεν είχαμε ακολουθήσει πολύ σφιχτή οικονομική πολιτική, σήμερα θα είχαμε ήδη βάλει λουκέτο\”.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook