Αντιρατσιστική – αντιπολεμική πορεία θα πραγματοποιηθεί σήμερα Σάββατο στη 1 το μεσημέρι στο Ρέθυμνο με αφετηρία το Δημαρχείο,με πρωτοβουλία του Συντονιστικού Αντιρατσιστικών Οργανώσεων.

Επίσης έχει προγραμματιστεί εκδήλωση με θέμα «Ο ρατσισμός σκοτώνει- νομιμοποίηση όλων των μεταναστών» για τη Δευτέρα στις 7 το απόγευμα στο Στέκι των Πολιτιστικών Ομάδων, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:

«Στην Ελλάδα του μνημονίου, των μέτρων βαρβαρότητας και του 1.000.000 ανέργων, ο αποφασιστικός αγώνας 300 μεταναστών εργατών, κέρδισε πριν από λίγες μέρες σημαντικές κατακτήσεις για όλους μας: Ανάγκασε την κυβέρνηση να μειώσει τα ένσημα που απαιτούνται για το βιβλιάριο του ΙΚΑ από 80 σε 50 για κάθε εργαζόμενο, ΕΛΛΗΝΑ Ή ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ. Μείωσε τα ένσημα των μεταναστών για την ανανέωση των αδειών παραμονής τους από 200 σε 120 το χρόνο, με αποτέλεσμα να μπει φρένο στην απo-νομιμοποίησή τους που στερούσε ολοένα και περισσότερους πόρους από τα ασφαλιστικά ταμεία. Πέτυχε την επαναφορά στη νομιμότητα των μεταναστών που έχουν χάσει τα χαρτιά τους τα τελευταία χρόνια λόγω του υπέρογκου αριθμού ενσήμων που απαιτούνταν, με αποτέλεσμα να δοθεί ένα σημαντικό χτύπημα στην αδήλωτη εργασία.

Οι 300 απεργοί πείνας κέρδισαν και οι ίδιοι στοιχειώδη εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, έστω και μέσω του καθεστώτος «ανοχής», καθώς και τη δυνατότητα να ταξιδεύουν στις χώρες τους και να επισκέπτονται τις οικογένειές τους, που πολλοί από αυτούς έχουν να δουν για 6 ή 8 χρόνια. Κέρδισαν την πλειοψηφία της κοινωνίας. Και απέδειξαν πως με ανυποχώρητους αγώνες διαρκείας και με τη συμπαράσταση των υπόλοιπων εργαζόμενων, όλων όσων αντιστέκονται, των συνδικάτων και της αριστεράς, μπορούμε να νικάμε. Μπορούμε να εξαναγκάσουμε σε υποχωρήσεις τα κόμματα του μνημονίου και την κυβέρνηση. Μπορούμε να κερδίζουμε δικαιώματα μας.

Το Σάββατο 19 Μάρτη, δυο μέρες πριν την παγκόσμια μέρα κατά του ρατσισμού, έλληνες και μετανάστες εργαζόμενοι, άνεργοι και νέοι, διαδηλώνουμε μαζί. Δεν δεχόμαστε πως οι μετανάστες χωρίς χαρτιά φταίνε για τα κακά της μοίρας των ελλήνων εργαζομένων. Αλλά η κυβέρνηση που απολύει συμβασιούχους, διαλύει σχολεία, νοσοκομεία και συγκοινωνίες. Διεκδικούμε λεφτά για τους ανέργους, όχι για τείχη στον Έβρο, στρατόπεδα συγκέντρωσης και απελάσεις. Ζητάμε νομιμοποίηση στους μετανάστες και άσυλο στους πρόσφυγες.

Που θα χτυπήσει τα υπερκέρδη των λαθρο-εργοδοτών, θα ενισχύσει τα ασφαλιστικά μας ταμεία, θα αποδυναμώσει τα παράνομα κυκλώματα, θα δώσει τη δυνατότητα σε χιλιάδες ανθρώπους να ταξιδέψουν για άλλους προορισμούς και να απεγκλωβιστούν από το κρατητήριο-Ελλάδα. Διεκδικούμε δαπάνες για υγεία και παιδεία αντί για τείχη θανάτου και στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ελεύθερη και νόμιμη μετακίνηση των ανθρώπων, όσο ελεύθερη είναι η διακίνηση εμπορευμάτων και κεφαλαίων. Ένταξη των μεταναστών στα συνδικάτα και διάλυση των φασιστικών οργανώσεων. Πιστεύουμε πως οι εξεγέρσεις των αράβων εργατών στην Τυνησία και την Αίγυπτο που γκρέμισαν χούντες δεκαετιών δεν συνεπάγονται αποβάσεις «λαθρομεταναστών» όπως λέει ο Ραγκούσης και ο Καρατζαφέρης.

Στηρίζουμε τους αγώνες τους για ελευθερία και ζωή με αξιοπρέπεια. Κι όχι τον μέχρι πρότινος «κολλητό» του Παπανδρέου σφαγέα της Λιβύης Καντάφι, ούτε τους σχεδιασμούς ΝΑΤΟ – ΕΕ για επεμβάσεις στη Λιβύη. Οι κατακτήσεις αυτών των εξεγέρσεων θα ανακόψουν τα κύματα προσφύγων και μεταναστών από τη βόρεια Αφρική, όχι η FRONTEX και οι απελάσεις του Παπουτσή.

Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες δεν είναι κίνδυνος και απειλή. Αγωνίζονται για μια ζωή με αξιοπρέπεια, όπως και οι έλληνες εργαζόμενοι και άνεργοι. Αντί να τσακωνόμαστε μεταξύ μας, ενώνουμε τις δυνάμεις μας. Με τους κοινούς μας αγώνες, απαντάμε στην κυβέρνηση που μας χτυπάει όλους μαζί και τον καθένα μας ξεχωριστά.

ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΝΩΜΕΝΟΙ
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ»