Το οριστικό κλείσιμο του κατεστραμμένου πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, ανακοίνωσε ο Ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιούκιο Εντάνο.

«Λαμβάνοντας υπόψη με αντικειμενικότητα την κατάσταση στο σταθμό, πιστεύω ότι είναι φανερό ότι ο σταθμός Φουκουσίμα Νταΐτσι δεν είναι σε θέση να επαναλειτουργήσει», τόνισε ο αξιωματούχος.

Την ίδια στιγμή έγινε γνωστό ότι τεχνικοί της εταιρίας Tepco αποκατέστησαν την ηλεκτροδότηση στον αντιδραστήρα Nο 2 του σταθμού της Φουκουσίμα.

Τα θαύματα ωστόσο συνεχίζονται στην Ιαπωνία, καθώς εννέα ημέρες μετά την ερήμωση της περιοχής από τον ισχυρό σεισμό και το τσουνάμι, ζωντανοί βρέθηκαν σήμερα μια 80χρονη και ένας 16χρονος κάτω από ερείπια στην πόλη Ισιμάκι βορειοανατολικά της χώρας.

Την  είδηση μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK, το οποίο επικαλέσθηκε την αστυνομία της επαρχίας Μιγιάγκι, σύμφωνα με την οποία, η 80χρονη και ο 16χρονος έδωσαν σημεία ζωής σε αστυνομική ομάδα διάσωσης. Και οι δυο ήσαν πολύ αδύναμοι, αλλά είχαν τις αισθήσεις τους.

Την ίδια ώρα ο νεώτερος επίσημος απολογισμός των νεκρών από τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι στην Ιαπωνία ανήλθε στους 8.133, ενώ 12.272 είναι οι αγνοούμενοι, μετέδωσε σήμερα το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, επικαλούμενο την αστυνομία.

Η αστυνομία νωρίτερα είχε εκφράσει φόβους για πάνω από 15.000 νεκρούς μόνο στην επαρχία Μιγιάγκι.