Η Εταιρεία Κρητικών Σπουδών – Ίδρυμα Καψωμένου, συμμετέχοντας στις εορταστικές εκδηλώσεις του Έτους Βρεττάκου, διοργανώνει, σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Φιλολόγων Ν. Χανίων, Ημερίδα, το Σάββατο, 27 Οκτωβρίου 2012, στην Αίθουσα Τελετών του Ιδρύματος, στον Πύργο Αλικιανού, ώρα 11.00 το πρωί. Συμμετέχουν γνωστοί πανεπιστημιακοί και μέλη του Συνδέσμου Φιλολόγων Χανίων. Η Ημερίδα έχει τίτλο:

“Αγαπώ άρα υπάρχω”. Ο ποιητής Νικηφόρος Βρεττάκος.
100 χρόνια από τη γέννησή του

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλίες, απαγγελίες, σχόλια και συζήτηση πάνω στο περιεχόμενο των ποιημάτων, με βάση τις ακόλουθες θεματικές ενότητες:

Εισαγωγικά στο έργο του ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου
Τομές και θεματικά μοτίβα στο ποιητικό έργο του Νικηφόρου Βρεττάκου
Αντιστοιχία φυσικών και ηθικών αξιών.
Το βίωμα της ευδαιμονίας και το αίτημα της αθανασίας.
Η φύση περιοχή του μυστηρίου και του θαύματος – Θεοφάνεια.
Το πρόβλημα του πολέμου και της ειρήνης
Η σχέση ατόμου – κοινωνίας. “Αγαπώ άρα υπάρχω”
Ο Ήρωας-Πρόμαχος και η θεοποίηση του Συνανθρώπου.
Κοσμολογικές διαστάσεις της ποίησης του Βρεττάκου.

Η εκδήλωση θα κλείσει με προβολή ντοκυμαντέρ για το βίο και το έργο του ποιητή.

Η Ημερίδα είναι αφιερωμένη στη μνήμη τριών καθηγητών, που αφιέρωσαν τη ζωή τους στη διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας, της Λογοτεχνίας και του Πολιτισμού και που χάθηκαν πρόσφατα: της Iσπανίδας Isabel Garcia Galvez, Διευθύντριας των Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Τενερίφης των Καναρίων Νήσων, του Ελληνογάλλου Μιχάλη Λασηθιωτάκη, Διευθυντή του Νεοελληνικού Ινστιτούτου της Σορβόννης, και του Γλωσσολόγου Χρήστου Τσολάκη, Ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.