Mια βαρυσήμαντη διάλεξη με θέμα «Ευρώ: Μια κρίση διακυβέρνησης» έδωσε, τη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου, στο αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου ο διακεκριμένος Γάλλος οικονομολόγος Ελί Κοέν.

Η εκδήλωση έγινε σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), ο πρόεδρος του οποίου, καθηγητής Λουκάς Τσούκαλης, παρουσίασε το διακεκριμένο ομιλητή, συζήτησε μαζί του και συντόνισε το διάλογο με το κοινό που ακολούθησε.

Όπως επισήμανε ο κ. Κοέν, η σημερινή πρωτόγνωρη κρίση δεν πρέπει να θεωρείται «κρίση του ευρώ», αφού το ευρωπαϊκό κοινό νόμισμα παραμένει ισχυρό και η ισοτιμία του με το δολάριο είναι καλύτερη σήμερα σε σχέση με την εποχή που καθιερώθηκε.

Δεν θα πρέπει, επίσης, να ορίζεται ως «κρίση χρέους» γιατί το μέγεθος του ελλείμματος και του δημόσιου χρέους της ευρωζώνης είναι κατώτερο από τα αντίστοιχα αμερικανικά, ιαπωνικά ή βρετανικά μεγέθη. Δεν είναι, τέλος, «κρίση ανταγωνιστικότητας», αφού το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της ευρωζώνης είναι σχεδόν ισοσκελισμένο.

Είναι, πάνω και πέρα απ\’ όλα αυτά, μια σοβαρή κρίση διακυβέρνησης η οποία αποκαλύπτει τον προβληματικό θεσμικό σχεδιασμό του Μάαστριχτ και έχει ως οικονομικό υπόβαθρο την απόκλιση ανάμεσα στις οικονομίες των ευρωπαϊκών χωρών του Βορρά και του Νότου. Είναι επιτατική ανάγκη, λοιπόν, να ξανασκεφτούμε την αρχιτεκτονική των θεσμών της ευρωζώνης.

Διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Ερευνών της Γαλλίας (CNRS), και μέλος του Κέντρου Πολιτικών Ερευνών του Sciences Po Paris (CEVIPOF), ο Ελί Κοέν, είναι συγγραφέας πολλών άρθρων και έργων όπως του Nouvel age du capitalisme (2009), και του Penser la crise (2010), στο οποίο προτείνει εφικτά σενάρια εξόδου από την κρίση, καθώς και την αξιολόγηση νέων προσπαθειών ρύθμισης και τη μέτρηση των κινδύνων που επηρεάζουν τις οικονομίες μας.

Η διάλεξη του Ελί Κοέν ήταν ενταγμένη στον κύκλο των εκδηλώσεων με τίτλο «ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 2012 – Διακυβέρνηση, ανάπτυξη, ανταλλαγές: Μήπως πρέπει να ξανασκεφτούμε τα πάντα;» που διοργανώνει φέτος το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών σε πολλές ελληνικές πόλεις, σε συνεργασία με άλλους φορείς.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook