Συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη είχαν σήμερα στην Αθήνα ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης και ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας κ. Ζαχαρίας Καλογεράκης. Στη συνάντηση παρευρέθηκε και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου κ. Γιάννης Ιωαννίδης.

Στα πλαίσια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα που αφορούν συνολικά στην αυτοδιοίκηση, αλλά και ειδικότερα θέματα που απασχολούν το Δήμο Μινώα Πεδιάδας.

Η συζήτηση εστιάστηκε γύρω από την ανάγκη οι πρόσθετες αρμοδιότητες που περιήλθαν στους Δήμους να συνοδευτούν, τόσο από τους απαραίτητους πόρους όσο και από το κατάλληλα εξειδικευμένο στελεχιακό δυναμικό, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα εφαρμογής.

Όπως τονίστηκε, με την κατάργηση των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων το προσωπικό τους μεταφέρθηκε μόνο στους Δήμους που βρίσκονται στις έδρες των Νομών, με αποτέλεσμα οι υπόλοιποι Δήμοι να μη μπορούν να ασκήσουν τις νέες τους αρμοδιότητες.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρθηκε το γεγονός ότι στην υπηρεσία δόμησης του Δήμου Μινώα Πεδιάδας υπηρετεί μόνο ένας υπομηχανικός, οι τεχνικές υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες, ενώ στις κοινωνικές υπηρεσίες δεν υπηρετεί κανένας επόπτης δημόσιας υγείας, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να πραγματοποιηθούν οι έλεγχοι, που είναι απαραίτητοι στις διαδικασίες αδειοδότησης καταστημάτων.

Παράλληλα, συζητήθηκε το θέμα της μεγάλης μείωσης των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, που πλέον δεν επαρκούν για να καλύψουν ούτε τις μισθολογικές ανάγκες των Δήμων, αλλά και το ζήτημα των κριτηρίων κατανομής των Κ.Α.Π.

Όπως επισημάνθηκε, τα κριτήρια εισροής των χρηματοδοτήσεων πρέπει να αναπροσδιοριστούν λαμβάνοντας υπόψη σημαντικά ζητήματα, όπως η γεωγραφική έκταση των Δήμων, το πλήθος των οικισμών, αλλά και αρμοδιότητες ειδικά των Δήμων της υπαίθρου, όπως η αγροτική οδοποιία, η ύδρευση, η άρδευση, οι γεωτρήσεις, η αποχέτευση, τα δημοτικά ιατρεία, τα δημοτικά κολυμβητήρια, οι αθλητικές εγκαταστάσεις κ.α. Στα πλαίσια αυτά, τονίστηκε ότι τα κριτήρια κατανομής των Κ.Α.Π. όπως είναι σήμερα δημιουργούν Δήμους δύο ταχυτήτων.

Τέλος, στον Υπουργό Εσωτερικών τέθηκε και το ζήτημα της ανάγκης διατήρησης της οικονομικής και διοικητικής αυτοτέλειας των Δήμων. Όπως τονίστηκε είναι αναγκαίο οι Δήμοι να διατηρήσουν τα αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά της λειτουργίας τους, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα μετασχηματιστούν σε διοικητικούς οργανισμούς προέκτασης του κράτους.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook