Συνάντηση στο Δημαρχείο για τρόπους  ενίσχυσης των επιχειρήσεων εν όψει της άρσης των περιοριστικών μέτρων – Μόνη ελπίδα στον εσωτερικό τουρισμό

Η μεγάλη οριζόντια μείωση των δημοτικών τελών που θα τεθεί σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, καθώς και η τουριστική προβολή για προσέλκυση εσωτερικού τουρισμού, είναι τα δύο βασικά σημεία παρέμβασης του Δήμου Χανίων στην προσπάθεια ενίσχυσης των επιχειρήσεων που πλήττονται και αναμένεται να πληγούν και στην συνέχεια, παρά την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων λόγω του κορωνοϊού.

Τα δυο αυτά σημεία παρουσιάστηκαν από τον Δήμαρχο Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη και αντιδημάρχους που συμμετείχαν σε συνάντηση με εκπροσώπους του Επιμελητηρίου Χανίων, του Εμπορικού Συλλόγου, της Ένωσης Ξενοδόχων και άλλους στο Δημαρχείο Χανίων.

‘Όπως είπαν τόσο ο κ.Σημανδηράκης όσο και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τάσος Αλόγλου, ο Δήμος λόγω των μέτρων έχει ήδη υποστεί μεγάλη μείωση των εσόδων του, αλλά παρόλα αυτά σκοπεύει να προχωρήσει σε γενναία και οριζόντια μείωση των δημοτικών τελών για τις επιχειρήσεις.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων Αντώνης Ροκάκης αφού ευχαρίστησε τον Δήμο για τα άμεσα αντανακλαστικά που επέδειξε στην λήψη μέτρων, τόνισε πως στην συνέχεια το μέλλον των επιχειρήσεων στα Χανιά αναμένεται πολύ δυσοίωνο καθώς με βάση τα στοιχεία του ΕΒΕΧ, εκτιμάται πως μια στις τέσσερεις επιχειρήσεις θα βάλει λουκέτο λόγω και των αυστηρών μέτρων που προβλέπονται.

Την γενναία ενίσχυση των επιχειρήσεων για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν ζήτησε και το μέλος του ΔΣ του ΕΒΕΧ Μιχάλης Μαυριδάκης, ενώ από πλευράς του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων ο κ.Παναγιώτης Μπαρμπόπουλος κατέθεσε σειρά αιτημάτων όπως:

  • Να αλλάξουν οι ώρες που έχουν οριστεί για τροφοδοσία καταστημάτων καθώς από τις 4/5 αλλά και στις 11/5 τα καταστήματα θα ανοίγουν στις 10 το πρωί. 
  • Η μείωση των δημοτικών τελών να ισχύσει μέχρι το τέλος του χρόνου γιατί – όπως επεσήμανε – εάν κλείσουν επιχειρήσεις ο Δήμος έτσι κι αλλιώς δεν θα εισπράττει τέλη.
  • Από την ερχόμενη Δευτέρα 4/5 να δημιουργηθεί ένα διαφορετικό κλίμα στην πόλη με μουσική στους δρόμους και κάποιες εκδηλώσεις και στις συνοικίες.
  • Να επιτραπεί η δωρεάν στάθμευση παντού προκειμένου να προσελκυστούν καταναλωτές., πρόταση με την οποία εξαρχής διαφώνησε ο Δήμαρχος Π. Σημανδηράκης λέγοντας πως με τον τρόπο αυτό θα αυξηθεί η παρουσία αυτοκινήτων στο κέντρο της πόλης.

Επίσης ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Γιώργος Τοπολιανάκης έθεσε το θέμα των τετραγωνικών που μπορούν να αξιοποιήσουν τα καταστήματα στο παλιό λιμάνι Χανίων για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων. Όπως είπε με τα νέα περιοριστικά μέτρα που θα ισχύσουν με το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης από 1η Ιουνίου, ο χώρος θα είναι ήδη μικρότερος και ειδικά για φέτος το καλοκαίρι θα έπρεπε να μην ισχύσει η απόφαση για τα λιγότερα τετραγωνικά.

Από την πλευρά του ο κ.Σημανδηράκης απάντησε πως δεν υπάρχει η παραμικρή νομική δυνατότητα από τον Δήμο Χανίων για να μην εφαρμοστεί η απόφαση για τα τετραγωνικά των τραπεζοκαθισμάτων στο παλιό λιμάνι καθώς πρόκειται για εφαρμογή συγκεκριμένου Νόμου.
Ο μόνος τρόπος – όπως είπε – είναι να υπάρξει κυβερνητική απόφαση αναστολής της εφαρμογής των τετραγωνικών – λόγω των περιορισμών που επιβάλλονται στις επιχειρήσεις εστίασης – έτσι ώστε τα καταστήματα να έχουν στην διάθεσή τους περισσότερο χώρο για ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων στις αποστάσεις που επιβάλλονται.
 
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Ένωσης ξενοδόχων κ. Δημήτρης Κατάκης ανέφερε πως η μείωση του τουρισμού από το εξωτερικό υπολογίζεται στα 70% σε σύγκριση με πέρυσι.
 
Στο σημείο αυτό έγινε συζήτηση αναφορικά με τρόπους ανάπτυξης του εσωτερικού τουρισμού. Ο πρόεδρος του ΕΒΕΧ είπε ότι έχει προταθεί στην Περιφέρεια η θεσμοθέτηση voucher για ενίσχυση του τουρισμού των κατοίκων στην Κρήτη έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι κάτοικοι από ένας μέρος του νησιού να κάνουν διακοπές σε ένα άλλο μέρος.
 
Ανάλογες προτάσεις έγιναν για την τουριστική προβολή των Χανίων έτσι ώστε να ενισχυθεί η προσέλκυση τουριστών από την υπόλοιπη χώρα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook