Στη μη τοποθέτηση ταμειακών μηχανών στους πάγκους της λαϊκής επιμένουν οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων ακόμα και μετά τη συνάντηση τους με τους υφυπουργούς Οικονομικών Δημήτρη Κουσελά και Κοινωνικής Ασφάλισης Βασίλη Κεγκέρογλου που έγινε την περασμένη Πέμπτη. 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Κεγκέρογλου πρότεινε την τοποθέτηση ταμειακών μηχανών σε συνάρτηση με την επιστροφή ΦΠΑ στους παραγωγούς των λαϊκών αγορών σε ποσοστό 6,5%. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της προσωρινής διοικούσας επιτροπής της υπό σύσταση Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών 20 νομών της χώρας Απόστολο Τσακανίκα, με την πρόταση Κεγκέρογλου συμφώνησαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι εκπρόσωποι των συλλόγων των νομών Ηρακλείου και Λασιθίου. 

Στη συνέχεια όμως φαίνεται να συμφώνησαν με την άποψη των υπόλοιπων συλλόγων της χώρας που διαφωνούν κάθετα με την τοποθέτηση των ταμειακών μηχανών στους πάγκους των λαϊκών αγορών. Να σημειωθεί ότι έγινε στα Χανιά γενική συνέλευση των μελών του συλλόγου η οποία αποφάσισε να μην αποδεχθεί, σε καμία περίπτωση, την εφαρμογή του μέτρου. 

«Η τοποθέτηση των ταμειακών μηχανών, έστω και με μηδενικό ΦΠΑ, θα αποτελέσει την κερκόπορτα για την επιβολή του μέτρου. Εμείς δεν το αποδεχόμαστε σε οποιαδήποτε εκδοχή του. Στη συνάντηση οι εκπρόσωποι των νομών Ηρακλείου και Λασιθίου συμφώνησαν με την πρόταση του κ. Κεγκέρογλου. Στη συνέχεια όμως όλοι οι υπόλοιποι σύλλογοι απάντησαν αρνητικά, όπως και των Χανίων που πραγματοποίησε για το λόγο αυτό γενική συνέλευση. Μετά από αυτές τις εξελίξεις οι συνάδελφοι από την Κρήτη μας είπαν ότι θα συνταχθούν με τις θέσεις του κλάδου σε πανελλήνιο επίπεδο» είπε ο κ. Τσακανίκας. 
Κατά συνέπεια, τίθεται υπό αμφισβήτηση η νέα σιωπηρή παράταση για ένα μήνα που είχε δώσει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στους παραγωγούς «να επεξεργαστούν τις προτάσεις τους». 

Ο κ. Τσακανίκας επεσήμανε ότι ο κλάδος είναι αρνητικός στις ταμειακές επειδή θα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο το κόστος παραγωγής και εμπορίου των αγροτικών προϊόντων, οι καταναλωτές δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν και οι παραγωγοί θα αντιμετωπίζονται σαν…έμποροι. «Ας ανοίξουν ένα λεξικό, να δουν τι σημαίνει έμπορος. Αυτός που αγοράζει κάποια είδη και τα πουλά για να έχει κέρδος. Εμείς τα παράγουμε από μόνοι μας. Και δεν εισπράττουμε επιδοτήσεις και επιστροφή ΦΠΑ» τόνισε ο κ. Τσακανίκας. 

Ο ίδιος κατέληξε λέγοντας ότι η προσωρινή διοικούσα επιτροπή της Ομοσπονδίας είναι σε επικοινωνία με νομικούς συμβούλους για την αντιμετώπιση του θέματος και προειδοποίησε ότι θα γίνουν κινητοποιήσεις σε περίπτωση που γίνει παρέμβαση από το ΣΔΟΕ σε κάποια περιοχή της χώρας. 

Agronews

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook