Τα κράτη - μέλη της ΕΕ έχουν δικαίωμα να καθιερώσουν μονοπώλιο και στον τομέα των τυχερών παιχνιδιών μέσω Διαδικτύου, όπως, επίσης, να απαιτούν από την εταιρεία που εξουσιοδοτούν να προσφέρει αυτά τα παιχνίδια, να έχει έδρα εντός της σχετικής δικαιοδοσίας τους, γνωμοδότησε ο Γενικός Εισαγγελέας του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Yves Bot, στον οποίο είχε παραπεμφθεί υπόθεση τυχερών παιχνιδιών από το περιφερειακό δικαστήριο της Linz της Αυστρίας.

Μάλιστα, ο Γενικός Εισαγγελέας υπογραμμίζει στην εισήγησή του ότι αυτή η εταιρεία μπορεί να είναι μια ιδιωτική εταιρεία, με την προϋπόθεση ότι τίθεται υπό τον αυστηρό έλεγχο της Πολιτείας.

Ας σημειωθεί ότι, σε επικοινωνία του υπουργείου Οικονομικών, προτάθηκε το άνοιγμα του online gaming αποκλειστικά στην ΟΠΑΠ ΑΕ. Παρουσιάζοντας την εισήγησή του, ο Γενικός Εισαγγελέας επισήμανε πως οι υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών που παρέχονται μέσω Διαδικτύου αποτελούν μια πολύ μεγάλη απειλή για τη δημόσια τάξη και την προστασία του καταναλωτή και ότι, ως εκ τούτου, τα κράτη - μέλη έχουν δικαίωμα να καθιερώνουν μονοπώλιο.

Οι εταιρείες οι οποίες λειτουργούν μονοπωλιακά επιτρέπεται να «διαφημίζονται έντονα», προκειμένου να αποτραβήξουν τους παίκτες από άλλες εταιρείες, οι οποίες δεν κατέχουν άδεια, με την προϋπόθεση ότι κάτι τέτοιο δεν εξωθεί τους παίκτες σε υπερβολική συμμετοχή σε τυχερά παίγνια.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου της ΟΠΑΠ ΑΕ υπέβαλε στο ΔΣ της εταιρείας ο Χάρης Σταματόπουλος. Η παραίτηση έγινε δεκτή από το ΔΣ και καθήκοντα προέδρου ανατέθηκαν στο διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Ιωάννη Σπανουδάκη.

protothema.gr