Καθοριστικός μήνας για την πορεία του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων θεωρείται ο Απρίλιος, καθώς σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες αναμένεται ότι τότε θα τεθούν οι βάσεις για να επιτευχθεί ο στόχος είσπραξης 2,5 δισ. ευρώ το 2013.

Την Τετάρτη, ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας είχε μακρά συνεργασία με τον επικεφαλής του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, Τ.Αθανασόπουλο με αντικείμενο την πορεία του προγράμματος ενόψει και της έλευσης της τρόικας στο τέλος Φεβρουαρίου.

Το ΤΑΙΠΕΔ αναμένει στις 5 Απριλίου τις δεσμευτικές προσφορές για την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ καθώς κορυφώνεται ο εγχώριος και διεθνής ανταγωνισμός.

Παράλληλα στις 12 Απριλίου το ΤΑΙΠΕΔ αναμένει τις δεσμευτικές προσφορές για ΔΕΠΑ -ΔΕΣΦΑ, μια αποκρατικοποίηση με γεωπολιτικές προεκτάσεις και έντονο ανταγωνισμό ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ρωσία. Από τις δύο εταιρείες το Δημόσιο αναμένει έσοδα 1,9 δισ. ευρώ.

Τον ίδιο μήνα αναμένονται εξελίξεις και στο ζήτημα της πώλησης των προξενικών κατοικιών της Ελλάδας στο εξωτερικό, αλλά και όσον αφορά στην έκταση στην περιοχή Αφάντου Ρόδου μετά το κώλυμα που παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Στις 31 Μαρτίου η ΛΑΡΚΟ επιστρέφει στο Δημόσιο και στη συνέχεια το ΤΑΙΠΕΔ σκοπεύει να την παραχωρήσει προς εκμετάλλευση σε ιδιώτη μέσω εταιρείας ειδικού σκοπού.

Στο μεταξύ, το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ ενέκρινε την Τετάρτη την έναρξη της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ).

Το μοντέλο αξιοποίησης προβλέπει την πώληση του 51% των μετοχών της ΕΥΑΘ και τη μεταβίβαση του ελέγχου της εταιρείας σε επενδυτή, ο οποίος θα επιλεγεί μέσω διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού.

Η διαγωνιστική διαδικασία θα ξεκινήσει με τη δημοσίευση της Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος εντός του τρέχοντος μήνα και θα ολοκληρωθεί εντός του τελευταίου τριμήνου του 2013. Το Δημόσιο θα διατηρήσει ποσοστό 23%.

Η ΕΥΑΘ κατέχει το αποκλειστικό δικαίωμα για την παροχή υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Το σύνολο των μετοχών της εταιρείας διαπραγματεύεται στην αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Οι πηγές και το φυσικό αγαθό δεν πωλούνται, θα παραμείνουν στο Δημόσιο μέσω της ΕΥΑΘ Παγίων.

 

in.gr