Δημοτικές εκλογές, στη σκιά της έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, διεξάγονται μεθαύριο, Κυριακή 24 Μαρτίου, στην ΠΓΔΜ. Οι εκλογές διεξάγονται για την ανάδειξη νέων δημάρχων και δημοτικών συμβουλίων στους 81 δήμους της χώρας.

Για να εκλεγεί κάποιος δήμαρχος από τον πρώτο γύρο πρέπει να συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 50%. Σε διαφορετική περίπτωση θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος ύστερα από δύο εβδομάδες (7 Απριλίου). Οι εκλογές για την ανάδειξη νέων δημοτικών συμβουλίων διεξάγονται σε ένα γύρο, στις 24 Μαρτίου. Το εκλογικό σώμα στην ΠΓΔΜ ανέρχεται σε 1.743.403 ψηφοφόρους, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Η προεκλογική εκστρατεία, η οποία ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα, διεξάγεται σε υψηλούς τόνους, με συγκεντρώσεις κομμάτων στις οποίες μιλούν κυρίως οι αρχηγοί αυτών, οι οποίοι αλληλοκατηγορούνται για ζητήματα της κεντρικής πολιτικής σκηνής, ενώ οι αναφορές σε θέματα που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες είναι ελάχιστες.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ και αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE Νίκολα Γκρούεφσκι επισημαίνει σε όλους τους τόνους ότι "οι εκλογές της 24ης Μαρτίου αποτελούν στην πραγματικότητα δημοψήφισμα για το μέλλον της χώρας", ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μπράνκο Τσερβένκοφσκι δηλώνει ότι οι εκλογές της 24ης Μαρτίου "θα σηματοδοτήσουν την απαρχή της τελικής μάχης για ανατροπή του καθεστώτος Γκρούεφσκι".

Σύμφωνα με εκτμήσεις αναλυτών στα Σκόπια, το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι αναμένεται να επικρατήσει στους περισσότερους δήμους με σλαβικό πληθυσμό, ενώ το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι αναμένεται να επικρατήσει στους περισσότερους δήμους με αλβανικό πληθυσμό.

Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, ο υποψήφιος του VMRO-DPMNE Κότσε Τραγιάνοφσκι αναμένεται να επανεκλεγεί στην υπερδημαρχεία των Σκοπίων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεσήμανε την ανάγκη, οι δημοτικές αυτές εκλογές στην ΠΓΔΜ να διεξαχθούν με απόλυτα δημοκρατικό τρόπο και σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα,τονίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να υπάρξουν επιτπώσεις στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Τις εκλογές της Κυριακής θα επιτηρήσουν περίπου 400 ξένοι παρατηρητές, οι περισσότεροι από τον ΟΑΣΕ/ODIHR, καθώς και πάνω από 7.000 τοπικοί παρατηρητές.

real.gr