Σεισμική δόνηση μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε την Τρίτη περίπου 90 χλμ. νότια της πόλης Μπουσέρ.

Νωρίτερα, το γεωλογικό ινστιτούτο των ΗΠΑ είχε προσδιορίσει το μέγεθος της σεισμικής δόνησης σε 6,3 βαθμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον 30 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το σεισμό. «Μέχρι στιγμής, 30 πτώματα έχουν μεταφερθεί στο νεκροτομείο από το νοσοκομείο» του Χορμόζ, το οποίο βρίσκεται 35 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης Κακί, στην οποία εντοπίστηκε το επίκεντρο του σεισμού, διευκρίνισε τοπική αστυνομική πηγή.

Την ίδια ώρα οι τοπικές αρχές γνωστοποίησαν ότι οι τραυματίες από τον σεισμό ανέρχονται σε περίπου 800.

Μάλιστα, η δόνηση έγινε αισθητή ως το Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στο Κατάρ και στο Μπαχρέιν, ενώ τουλάχιστον πέντε ισχυροί μετασεισμοί σημειώθηκαν μέσα στην επόμενη ώρα.

Στην περιοχή βρίσκεται και ο μοναδικός πυρηνικός ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Ωστόσο, ο κυβερνήτης της επαρχίας, Φερεϊντούν Χασανβάντ, δήλωσε στη δημόσια ιρανική τηλεόραση ότι το πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο της Μπουσέρ δεν υπέστη καμιά ζημιά από τον ισχυρό σεισμό.

Ανάλογη δήλωσε έκανε νωρίτερα και ένα στέλεχος της ρωσικής εταιρείας Atomstroyexport, η οποία έχει κατασκευάσει το εργοστάσιο.

Χώρες του Κόλπου και δυτικοί ειδικοί έχουν εκφράσει αρκετές φορές ανησυχίες για το πυρηνικό εργοστάσιο στην Μπουσέρ, το οποίο έχει ανεγερθεί σε μια ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή. Το Ιράν απορρίπτει τις ανησυχίες τους, λέγοντας ότι ο πυρηνικός σταθμός αυτός είναι ασφαλής.


protothema.gr