Τη «λυπητερή» για την καταβολή «τεκμαρτού ΦΠΑ» θα λάβουν σύντομα όσες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες «ξέχασαν» να υποβάλουν τις περιοδικές τους δηλώσεις. Το υπουργείο Οικονομικών εγκαινιάζει μια… πρωτοποριακή νέα μέθοδο έμμεσου υπολογισμού των φορολογικών υποχρεώσεων, ειδικά για \”αμελείς\” επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων απέστειλε 18.000 ηλεκτρονικά μηνύματα σε φορολογούμενους με βιβλία Γ\’ κατηγορίας βιβλίων, που δεν υπέβαλαν δηλώσεις ΦΠΑ τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο του 2011.

Για τους φορολογούμενους που δεν θα προσέλθουν με τη διαδικασία της εθελοντικής συμμόρφωση στις ΔΟΥ θα ακολουθήσει τεκμαρτός (ή στατικός) υπολογισμός των υποχρεώσεων του ΦΠΑ με όλες τις συνέπειες που προβλέπει η νομοθεσία.

Η τυποποιημένη αυτή διαδικασία θα γίνεται κάθε μήνα από το υπουργείο Οικονομικών. Στις 10 Μαΐου θα γίνει και για τους φορολογούμενους με βιβλία Β\’ κατηγορίας, οι οποίοι έχουν υποχρέωση να υποβάλουν δήλωση ΦΠΑ μέσα στον Απρίλιο του 2011.

Επί της ουσίας, για όσους επιχειρηματίες και επιτηδευματίες δεν υποβάλλουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, οι ελεγκτές της εφορίας δεν θα ακολουθούν πλέον τη διαδικασία των προσωρινών ελέγχων και των προσκλήσεων για την υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων, αλλά θα προσδιορίζουν από τα γραφεία τους το ύψος του ΦΠΑ που δεν αποδόθηκε, με βάση το μέσο όρο των ποσών που δηλώθηκαν για τις τρεις προηγούμενες φορολογικές περιόδους. Δηλαδή, για τα τρία προηγούμενα τρίμηνα στις περιπτώσεις επιτηδευματιών που τηρούν βιβλία β\’ κατηγορίας και για τους τρεις προηγούμενους μήνες στις περιπτώσεις επιχειρήσεων με βιβλία γ\’ κατηγορίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, περισσότερες από 100.000 επιχειρήσεις τον προηγούμενο μήνα δεν υπέβαλαν δηλώσεις ΦΠΑ, προκειμένου να εκμεταλλευτούν τη διάταξη του νέου φορολογικού νόμου, που παρέχει τη δυνατότητα τμηματικής καταβολής του φόρου.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook