Οι Ιρανοί χρήστες του διαδικτύου, εκτός από τους αξιωματούχους του καθεστώτος, θα έχουν στο εξής πρόσβαση σε τρία προγράμματά του που θα διευκολύνουν τις επικοινωνίες τους: το Google Earth, το Picasa και το Chrome, όπως ανακοίνωσε ο αμερικανικός όμιλος του διαδικτύου Google.

Μάλιστα, στο ιστολόγιο του Google, ο Νιλ Μάρτιν, εκπρόσωπος του ομίλου, με ειδικότητα στο σεβασμό των κανονισμών για τις εξαγωγές που έχουν θέσει οι αμερικανικές αρχές σημείωσε: «Τα προϊόντα μας έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να βοηθούν τον κόσμο να δημιουργήσει, να επικοινωνήσει, να μοιραστεί απόψεις και να βρει πληροφορίες».

Και πρόσθεσε: «Πιστεύουμε ότι η διαθεσιμότητα περισσότερων προϊόντων στο διαδίκτυο σημαίνει περισσότερες επιλογές, περισσότερη ελευθερία και τελικά περισσότερη ατομική εξουσία στο Ιράν και στον κόσμο»..

Το Google διευκρίνισε ότι θα είναι προσβάσιμα τα προγράμματα λογισμικού για το Google Earth (γεωγραφική οπτικοποίηση), το Picasa (διαχείριση και επεξεργασία εικόνων) και το πρόγραμμα περιήγησης Chrome, μετά την απόφαση των αμερικανικών αρχών να τερματίσουν μια σειρά κυρώσεων που απαγόρευε τη σύνδεση χρηστών στο Ιράν με αμερικανικό λογισμικό.

Επισήμανε, ωστόσο, ότι θα συνεχίσει να μπλοκάρει τις διευθύνσεις στο διαδίκτυο που έχουν σχέση με την ιρανική κυβέρνηση.

Ο όμιλος Google προέβη στην ανακοίνωση αυτή, ενώ οι ιρανικές αρχές ασκούν στενή παρακολούθηση στη χρήση του διαδικτύου στη χώρα. Τον περασμένο Οκτώβριο είχαν ανακοινώσει τη σύλληψη αρκετών ατόμων φερόμενων ως κατασκόπων που εργάζονταν μέσω του διαδικτύου με σκοπό να προκαλέσουν δολιοφθορά στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Καταδίκασαν επίσης το Σεπτέμβριο του 2010 σε κάθειρξη 19 ετών τον Χοσέιν Ντεραχσάν, ο οποίος θεωρείται ο πρωτοπόρος του «ιστολογείν» στο Ιράν.

Ακόμη, το Φεβρουάριο του 2010, κατά τους εορτασμούς της 31ης επετείου της Ισλαμικής Επανάστασης, ο όμιλος Google είχε κάνει λόγο για δυσκολίες πρόσβασης στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο του, το Gmail, στο Ιράν και η αμερικανική κυβέρνηση είχε εκφράσει αμέσως την αγανάκτησή της.

«Τα εικονικά τείχη δε θα λειτουργήσουν στον 21ο αιώνα, όπως δε λειτούργησαν τα χτιστά τείχη», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Φίλιπ Κρόουλι.

Στις προεδρικές εκλογές του 2009 πολλές μαρτυρίες για τις διαδηλώσεις στο Ιράν είχαν μεταδοθεί μέσω του ιστότοπου Twitter, σε σημείο που το υπουργείο Εξωτερικών είχε ζητήσει την αναβολή των προβλεπόμενων επιχειρήσεων συντήρησης προκειμένου να μη διακοπεί ο δίαυλος επικοινωνίας.