Εκδήλωση μνήμης για τους τοπικούς ήρωες, που εκτελέστηκαν από τα Γερμανικά στρατεύματα Κατοχής την 1η Ιουνίου 1942, πραγματοποίησαν ο Δήμος Φαιστού και η Δημοτική Κοινότητα Μοιρών την Κυριακή 2 Ιουνίου στις Μοίρες. 

Στις εκδηλώσεις, έδωσαν το παρών μεταξύ άλλων η Δήμαρχος Φαιστού κ. Μαρία Πετρακογιώργη, μέλη του Ελληνικού κοινοβουλίου, Αντιδήμαρχοι, η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μοιρών, Πρόεδροι Οργανισμών, Δημοτικοί Σύμβουλοι, μέλη της Δημοτικής Κοινότητας, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, αλλά και πλήθος κόσμου μεταξύ των οποίων και συγγενείς των εκτελεσθέντων Ηρώων.

Οι εκδηλώσεις άρχισαν νωρίς το πρωί της Κυριακής με όρθρο και Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου, ιερουργούντος του Πανοσιολογιότατου Αρχιμανδρίτη Ιωακείμ Καρανδινού, Πρωτοσύγκελου της Ιεράς Μητρόπολης Γορτύνης και Αρκαδίας. 

Στη συνέχεια ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και ομιλία για τους πεσόντες από τον Ιστορικό- Αρχαιολόγο κ. Νίκο Παπαδάκη.
Ακολούθως, μετά την πρωινή λειτουργία, εψάλει Τρισάγιο στο Κοιμητήριο των Μοιρών, όπου πραγματοποιήθηκε προσκλητήριο των νεκρών. 

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η κατάθεση στεφάνων από τους φορείς και τους εκπροσώπους των οικογενειών, στο μνημείο των πεσόντων, ενώ τηρήθηκε και ενός λεπτού σιγή, πριν την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, με την οποία και ολοκληρώθηκε η τελετή. 

Να σημειωθεί, ότι μέλη της τοπικής κοινότητας Μοιρών, που ανέλαβαν την διοργάνωση της εκδήλωσης, μοίρασαν στους παριστάμενους λευκά τριαντάφυλλα ως ελάχιστο φόρο τιμής προς τη μνήμη των νεκρών.

Η Δήμαρχος Φαιστού σε δήλωση της τόνισε ότι: «ενώ στις μέρες μας καλούμαστε να ανταποκριθούμε σε έναν διαφορετικό «αγώνα» επιβίωσης, ως απόγονοι όμως αγωνιστών, έχουμε συνηθίσει σε τέτοιες καταστάσεις και ξέρουμε πως δεν υπάρχει μεγαλύτερο αγαθό από τον τόπο μας και τα χώματα που πατάμε. 

Αναγνωρίζουμε πως οι θυσίες για το κοινό καλό, δεν λογούνται ως θυσίες, αλλά ως προσφορά. Ξέρουμε πως το να δίνεις δεν είναι απώλεια, είναι υποχρέωση. Για αυτό και σεβόμαστε και τιμούμε εκείνους που θυσιάστηκαν για την πατρίδα μας, ώστε να ζούμε εμείς σήμερα ελεύθεροι».