Μπορεί η ευρωπαϊκή ύφεση να τελείωσε, μετά από 18 μήνες, κυρίως λόγω της ανάπτυξης που πέτυχαν κατά το δεύτερο τρίμηνο οι μεγάλες οικονομίες της Γερμανίας και της Γαλλίας, όμως, για τις χώρες που έχουν ακόμα να αποπληρώσουν βουνά από χρέη και να παλέψουν με την ανεργία – ρεκόρ, ο πόνος της κρίσης δεν έχει τελειώσει, τονίζει το Associated Press. Και προσθέτει πως είναι αβέβαιο πόσο θα κρατήσει αυτή η ανάκαμψη.

Η Ελλάδα είναι πρώτη στη λίστα αυτών των χωρών, έπειτα και από την ύφεση του 4,6% που εμφάνισε στο δεύτερο τρίμηνο.

“Η επίσημη πρόβλεψη μιλά για επιστροφή της ανάπτυξης το 2014 και θα χρειαστούν χρόνια προτού η οικονομία επιστρέψει στα προ της κρίσης επίπεδα”, σημειώνει το ρεπορτάζ.

Η οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά 24% από το 2008, οι χρεοκοπίες επιχειρήσεων έχουν εκτοξευτεί και η ανεργία κυμαίνεται στα επίπεδα ρεκόρ του 27,6%. “Οι στατιστικές μοιάζουν με εκείνες της Μεγάλης Ύφεσης στις ΗΠΑ, όταν το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 27% από το 1929 έως το 1933 και η ανεργία αυξήθηκε πάνω από το 20%”, εξηγεί το AP.

Και παρότι δεν υπάρχει συγκεκριμένος ορισμός για το depression (βαθιά ύφεση), ο οικονομολόγος Barry Bosworth του Brookings Institution λέει ότι “είναι σίγουρα ταιριαστό να λέμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε depression”.

newmoney.gr