Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους αντιμετωπίζουν μία σειρά από σοβαρούς κινδύνους εάν επιτεθούν στη Συρία, προειδοποιεί η Deutsche Bank σε ανάλυσή της.

Στους κινδύνους αυτούς περιλαμβάνονται η διακοπή των συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν με τη Δύση (υψηλός κίνδυνος), αλλά και το ενδεχόμενο να δεχθούν επίθεση τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ και των συμμάχων τους από τους προηγμένης τεχνολογίας πυραύλους Yakhonts, ρωσικής κατασκευής, τους οποίους ο αμερικανικός στρατός θεωρεί άκρως επικίνδυνους και απόλυτης ακρίβειας (άγνωστος κ ίνδυνος καθώς η Ουάσινγκτον δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των συγκεκριμένων πυραύλων που διαθέτει η Συρία).

Παράλληλα, όπως επισημαίνει η Deutsche Bank, το ρωσικό Ναυτικό θα μπορούσε να παρέμβει και να εμποδίσει τις επιθέσεις, χρησιμοποιώντας εξελιγμένες τεχνικές που θα παρεμποδίσουν τα χτυπήματα με πυραύλους cruise (χαμηλός κίνδυνος).

Η απώλειες πιλότων και πληρωμάτων των ΗΠΑ κα ιτων συμμάχων τους (μεσαίος κίνδυνος), καθώς και ενδεχόμενη στρατιωτική δράση από το Ιράν κατά των ΗΠΑ και των συμμάχων τους (χαμηλός κίνδυνος) συμπεριλαμβάνονται επίσης στα ρίσκα ενός στρατιωτικού χτυπήματος κατά της Δαμασκού.

Επίθεση ΗΠΑ/Συμμάχων στη Συρία- Τί να περιμένουμε τις επόμενες ημέρες

Η Deutsche Bank στην ανάλυση της αναφέρει ότι ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία θα είναι πρωτοστάτες της επίθεσης, με συμμάχους αρκετά άλλα μικρότερα κράτη. Ηδη ορισμένες χώρες του Κόλπου, που έχουν ταχθεί υπέρ των ανταρτών, εξέφρασαν την επιθυμία να συμμετάσχουν σε ενδεχόμενο χτύπημα.

Κάτι τέτοιο θα δώσει στην Ουάσινγκτον την νόμιμη διεθνή \”εντολή\” που χρειάζεται για να μην σηκώσει μόνη της όλο το βάρος της επίθεσης.

Εν τω μεταξύ, η αμερικανική κυβέρνηση γνωρίζει καλά την αποτυχία των επιθέσεων με πυραύλους κρουζ, που είχε πραγματοποιήσει η κυβέρνηση Κλίντον, στο Σουδάν και το Αφγανιστάν ως απάντηση στα τρομοκρατικά χτυπήματα.

Πηγές από την Ουάσινγκτον αναφέρουν ότι στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκονται οι επιθέσεις κατά Μιλόσεβτις της κυβέρνησης Κλίντον στο Βελιγράδι το 1999- ειδικά ένας συνδυασμός εντατικών επιθέσεων με πυραύλους κρουζ και βομβαρδισμών από τα αμερικανικά αεροσκάφη σε συνδυασμό με τη συνδρομή των βρετανικών και γαλλικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι στόχοι περιλαμβάνουν αεροπορικές βάσεις της Συρίας, στρατηγικές εγκαταστάσεις των ενόπλων δυνάμεων, κέντρα επικοινωνίας και εγκαταστάσεις ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά όχι σημεία όπου βρίσκονται χημικά και βιολογικά όπλα.

Γιατί χτύπησε- εάν χτύπησε- τώρα με χημικά ο Ασαντ

Στο ερώτημα γιατί η συριακή κυβέρνηση επέλεξε τη συγκεκριμένη στιγμή για να επιτεθεί με χημικά όπλα, η ανάλυση της Deutsche Bank δίνει την απάντηση, αποκαλύπτοντας ότι είχε γίνει δολοφονική απόπειρα κατά του Μπασάρ Αλ Ασαντ πριν από μερικές εβδομάδες στα περίχωρα της Δαμασκού.

Ο Σύρος πρόεδρος, βλέποντας την απειλή να φθάνει στην…αυλή του, προέβη σε ένα χτύπημα ισχύος προκειμένου να τρομάξει και να υποτάξει τον πληθυσμό.

Η επίθεση με χημικά, εάν επαληθευτεί συνιστά ξεκάθαρη παραβίαση των \”κόκκινων γραμμών\”, που έχει θέσει η κυβέρνηση Ομπάμα σε συνεργασία με τους συμμάχους του πριν από μερικές εβδομάδες.

Ωστόσο, θεωρείται απίθανο ενδεχόμενη στρατιωτική επίθεση κατά της Δαμακσού να διεξαχθεί υπό τη \”σφραγίδα\” του ΟΗΕ, καθώς Κίνα και Ρωσία θα υποβάλουν βέτο σε ανάλογο αίτημα που θα τεθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ρωσία, Ιράν και Χεζμπολάχ οι σύμμαχοι της Συρίας

Οπως αναφέρει η Deutsche Bank πράγματα περιπλέκονται, καθώς ρόλο-κλειδί στις εξελίξεις παίζουν οι τρεις σύμμαχοι του συριακού καθεστώτος: η Ρωσία, το Ιράν και η Χεζμπολάχ. Και οι τρεις έχουν να χάσουν πολλά εάν ο Ασαντ απομακρυνθεί από την εξουσία.

Η Συρία κατέχει μία μοναδική θέση στον εθνογραφικό χάρτη της Μέσης Ανατολής. Αν και ο πληθυσμός της είναι στην πλειοψηφία του Σουνίτες, διοικείται από την οικογένεια Αλεβιτών του Ασαντ από το 1971. Οι Αλεβίτες είναι παρακλάδι των Σιιτών.

Η συριακή κυβέρνηση συνδέεται στενά με τους Σιίτες του Ιράν και από το 1970 υπερασπίζεται τα συμφέροντα των Σιιτών του Λιβάνου, κυρίως της οργάνωσης Χεζμπολάχ.

Από το 1976 έως το 2005, ο στρατός της Συρίας κατέλαβε μεγάλα τμήματα του Λιβάνου. Σύμφωνα με την Deutsche Bank, Συρία και Ιράν βρίσκονται πίσω από τους φανατικούς Σιίτες της Χεζμπολάχ.

Από την άλλη πλευρά, η Συρία παίζει μοναδικό και συχνά υπηρεκτιμημένο γεωπολιτικό ρόλο. Εχει συμμετάσχει σε αρκετούς πολέμους κατά του Ισραήλ και εξακολουθεί να διεκδικεί τα υψίπεδα του Γκολάν. Ολα αυτά την καθιστούν βασικό υποστηρικτή των αντιπάλων του Ισραήλ.

Επιπροσθέτως, έχει επιτρέψει στο ρωσικό στρατό να χρησιμοποιήσει τη ναυτική βάση στην Ταρτούς.

Στενοί δεσμοί μεταξύ Δαμασκού-Μόσχας

Οι λιτά επανδρωμένες και εξοπλισμένες εγκαταστάσεις που διαθέτει η Ρωσία στο λιμάνι της Ταρτούς είναι η μοναδική στρατιωτική βάση που διαθέτει η Μόσχα εκτός των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Ο ρόλος της βάσης είναι να επιδιορθώνει και να εφοδιάζει τα ρωσικά πολεμικά σκάφη που πλέουν στη Μεσόγειο.

Νωρίτερα, στις αρχές του χρόνου λόγω της κλιμακούμενης έντασης στη Συρία, η Μόσχα αναγκάστηκε να αποσύρει τις ναυτικές δυνάμεις της από την Ταρτούς. Σε συνδυασμό με την απώλεια της επιρροής της στην Κύπρο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, η Μόσχα δεν θέλει να μειωθεί η ισχύς της στην περιοχή.

Προηγούμενες προσπάθειες της Ρωσίας να αποκτήσει πρόσβαση σε λιμάνια της Κύπρου ή της Αιγύπτου έχουν \”σκοντάψει\” στις αντιδράσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Επιπλέον, εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσοι ζουν σήμερα στη Συρία και πολλοί από αυτούς έχουν παντρευτεί Σύριες .

newmoney.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook