Σε περαιτέρω πτώση για τρίτη συνεχόμενη ημέρα οδηγείται σήμερα ο χρυσός, χάνοντας νωρίτερα και το επίπεδο των 1300 δολαρίων η ουγγιά, με τους επενδυτές να αναμένουν την ανακοίνωση της μείωσης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Fed, το οποίο υπήρξε υποστηρικτικό για την αγορά του πολύτιμου μετάλλου.

Η τιμή spot του χρυσού διαμορφώνεται αυτήν την ώρα στα 1305,1 δολάρια η ουγγιά, φτάνοντας τις συνολικές του απώλειες από τις αρχές έτους στο 22%, ενώ νωρίτερα σήμερα σημείωσε πτώση στα 1291,34 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 8 Αυγούστου.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, όλα εξαρτώνται πλέον από την ανακοίνωση της Fed και από το τί γλώσσα πρόκειται να χρησιμοποιήσει γύρω από το είδος της μείωσης αγορών assets που θα ακολουθηθεί το επόμενο διάστημα. Ο χρυσός βρίσκεται υπό πίεση τεχνικά και θα δυσκολευτεί ιδιαίτερα να πλησιάσει και πάλι το επίπεδο στήριξης των 1350 δολαρίων. Σύμφωνα με τους traders, το επόμενο επίπεδο στήριξης είναι τα 1270 με 1280 δολ. η ουγγιά.

Ο χρυσός επωφελήθηκε έντονα από την πολιτική τόνωσης της αγοράς από τις παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες για την ενίσχυση των οικονομιών τους και το 2011 το πολύτιμο μέταλλο «χτύπησε» ιστορικό υψηλό στα 1920 δολάρια η ουγγιά.

Ωστόσο φέτος, αρκετοί αναλυτές έχουν μειώσει τις εκτιμήσεις τους για την τιμή του χρυσού, λόγω των προσδοκιών για το tapering της Fed. Η Goldman Sachs πρόσφατα ανακοίνωσε ότι αναμένει τις τιμές του χρυσού να πέφτουν στα 1050 δολάρια μέχρι τα τέλη του 2014.

Ανάλογη πτώση σημειώνεται σήμερα και στις τιμές του ασημιού, του παλλάδιου και της πλατίνας, και συγκεκριμένα κατά 1,5%, 1,6% και 1% αντίστοιχα.

naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook