Ένας έλληνας ιδιοκτήτης πιτσαρίας και τρεις ντόπιοι ιατροί συνελήφθησαν στην Κόστα Ρίκα ως ύποπτοι για συμμετοχή σε κύκλωμα λαθρεμπορίου ανθρώπινων νεφρών, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Washington Post. 

Οι τρεις γιατροί εργάζονταν στο δημόσιο νοσοκομείο «Calderon Guardia», στην πρωτεύουσα Σαν Χοσέ, αλλά πραγματοποιούσαν παράνομες μεταμοσχεύσεις σε δύο ιδιωτικές κλινικές σε άλλες περιοχές της χώρας, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας, Κάρλος Χιμένες.

Ο έλληνας πολίτης είναι ιδιοκτήτης μίας μικρής πιτσαρίας που βρίσκεται απέναντι από το εν λόγω νοσοκομείο, και πιστεύεται πως στρατολογούσε «δωρητές» που ήταν διατεθειμένοι να πουλήσουν ένα από τα νεφρά τους.

Οι γιατροί πραγματοποιούσαν χειρουργικές επεμβάσεις μεταμόσχευσης νεφρού «με πλήρη γνώση ότι οι δότες λάμβαναν χρήματα σε αντάλλαγμα για τα όργανά τους», είπε ο Κάρλος Χιμένες.

Τα νεφρά πωλούνταν σε παραλήπτες από το εξωτερικό, με αντίτιμο 80.000 έως 100.000 δολάρια ανά μεταμόσχευση.

Τον Ιούνιο η αστυνομία είχε προχωρήσει σε σύλληψη ενός γιατρού και ενός κυβερνητικού στελέχους για την ίδια υπόθεση. 

Μετά τις συλλήψεις, οι Αρχές ερεύνησαν τις κατοικίες των τεσσάρων υπόπτων και τις δύο ιδιωτικές κλινικές όπου πιστεύεται πως πραγματοποιούνταν οι χειρουργικές επεμβάσεις.

protothema.gr