Με αφορμή τον εορτασμό της 3ης Δεκεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα αφιερωμένης στα Άτομα με Αναπηρία, ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Βασίλης Κεγκέρογλου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο εορτασμός της 3ης Δεκεμβρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας αφιερωμένης στα Άτομα με Αναπηρία, δεν έχει απλά συμβολικό χαρακτήρα αλλά δίνει την ευκαιρία στις κυβερνήσεις, τους οργανισμούς και στις κοινωνίες να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα καθώς και στην μέριμνα για τη διασφάλιση ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης για όλους τους πολίτες με αναπηρία.

Έχοντας, πλήρη συνείδηση της δύσκολης κατάστασης που βιώνει η ελληνική κοινωνία μετά από τριάμισι χρόνια σκληρών θυσιών, μέσα από ένα πλέγμα θεσμικών παρεμβάσεων και υπηρεσιών, θέτουμε ως προτεραιότητα τη στήριξη των Ατόμων με Αναπηρία και των οικογενειών τους, στην κατεύθυνση της αυτόνομης διαβίωσης και της παραμονής στο οικείο περιβάλλον.

Βασικό πυλώνα για την κοινωνική ένταξη και την αυτόνομη διαβίωση αποτελεί η προώθηση στην απασχόληση και την κατάρτιση καθώς και η πρόσβαση στην πληροφορία με την αξιοποίηση της τεχνολογίας.

Στο πλαίσιο καταπολέμησης της ανεργίας υλοποιούνται στοχευμένα προγράμματα επιχορήγησης νέων ελευθέρων επαγγελματιών με αναπηρία καθώς και για εργονομικές διευθετήσεις θέσεων εργασίας ώστε να είναι προσβάσιμες σε εργαζόμενους με αναπηρία. Επίσης επιχορηγούνται οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών για προσλήψεις ατόμων με αναπηρία.

Προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης , συμβουλευτικής, δημιουργικής απασχόλησης και ημερήσιας φροντίδας, δίνουν εφόδια στα άτομα
με αναπηρία και ανακουφίζουν το οικείο περιβάλλον τους.

Η ανάπτυξη επίσης εξειδικευμένων διαδικτυακών προγραμμάτων, με την αξιοποίηση συγχρηματοδοτούμενων δράσεων της «Κοινωνίας της Πληροφορίας», καθιστά δυνατή την άμεση πρόσβαση των Ατόμων με Αναπηρία στον Παγκόσμιο Ιστό. Εξασφαλίζεται έτσι το δικαίωμα στην πληροφορία και διευκολύνεται η πρόσβαση στη γνώση, σε αγαθά και σε υπηρεσίες.

Τους τελευταίους μήνες περιορίστηκε σημαντικά και θα περιοριστεί περισσότερο ο χρόνος αναμονής για τις εξετάσεις από τις υγειονομικές επιτροπές των ΚΕΠΑ.

Με την ανασυγκρότηση των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας και την απαραίτητη στελέχωση που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της κινητικότητας στο δημόσιο τομέα, επιχειρείται η αναβάθμιση των υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας αλλά και η ενίσχυση δράσεων εξωιδρυματικής φροντίδας σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες, την αυτοδιοίκηση και κυρίως με το αναπηρικό κίνημα.

Με δεδομένο ότι οι επιπτώσεις της κρίσης έχουν βαρύτερο αντίκτυπο στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, σε μια κοινωνία αλληλεγγύης, χρέος της πολιτείας και των πολιτών είναι η εξασφάλιση ίσων ευκαιριών και ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης για όλους χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις.»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook