\”Πυρετός\” ετοιμασιών επικρατεί στην 115 Πτέρυγα Μάχης στο Ακρωτήρι Χανίων, καθώς απο την Παρασκευή 14/2 ξεκινά η μεγάλη κοινή εκπαιδευτική άσκηση της Αεροπορίας των ΗΠΑ στην Ευρώπη (USAFE) με την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.
Η συνεκπαίδευση θα διαρκέσει μέχρι τις 4 Μαρτίου και σε αυτή θα συμμετάσχουν 12 Αμερικανικά αεροσκάφη F15 E και απο Ελληνικής πλευράς, θα συμμετάσχουν όλες οι μοίρες που υπάγονται στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας μεταξύ των οποίων και η 380 Μοίρα ΑΣΕΠΕ που επιχειρεί με τα Erieye EMB-145H AEW&C ενώ σε ορισμένες φάσεις της συνεκπαίδευσης θα υπάρξει και \”εμπλοκή\” μονάδων επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού.
Βέβαια στο επίκεντρο της συνεκπαίδευσης βρίσκεται η 115 Πτέρυγα Μάχης, στην οποία ήδη απο τις αρχές της εβδομάδας καταφτάνει το τεχνικό προσωπικό της USAFE που αποτελείται απο 260 άτομα.

Επίσης τις προηγούμενες ημέρες έφτασαν στην 115 Π.Μ. και φορτηγά τα οποία μετέφεραν ανταλλακτικά και άλλα υλικά των Αμερικανών που είναι αναγκαία για το χρονικό διάστημα των δύο περίπου εβδομάδων που θα διαρκέσει η συνεκπαίδευση.

Σήμερα το μεσημέρι θα προσγειωθούν στην Μονάδα τα 12 αεροσκάφη F-15 Strike Eagle της 494 Μοίρας Μαχητικών της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας Ευρώπης.

Το «ραντεβού» γι’ αυτή τη συνεκπαίδευση κλείσθηκε αμέσως μετά τη διεξαγωγή της άσκησης Blue Flag που διεξήχθη στην έρημο Negev της αεροπορικής βάσης Ovda του Ισραήλ.
Οι Αμερικανοί, όπως και οι Ισραηλινοί εντυπωσιάστηκαν από το γεγονός ότι οι Έλληνες πιλότοι της 340 Μοίρας με τα τέσσερα F-16 Block 52 plus και μόνο 40 άτομα τεχνικό προσωπικό κατάφεραν να βγάλουν όλες τις αποστολές με επιτυχία και χωρίς καμία ματαίωση. 

Η συνεκπαίδευση των Αμερικανών και Ελλήνων πιλότων, περιλαμβάνει πτήσεις σε Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα και Αιγαίο πέλαγος, στο πλαίσιο σύνθετων αεροπορικών επιχειρήσεων με αποστολές \”αέρος-αέρος\” και προσβολής στόχων εδάφους.

Ναπολέων Σαραντίδης
[email protected]

Flashnews.gr 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook