Συνεχής ενημέρωση – πρώτη δημοσίευση 30/8 7:52

Μετά από ένα 24ωρο μάχης με τις φλόγες στην περιοχή Αμυγδαλοκεφάλι στην Κίσαμο και τη μεγάλη κινητοποίηση εναέριων και επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων, η πυρκαγιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο, αφού πρώτα έκαψε περίπου 3000 στρέμματα καθώς και δύο εγκαταλελειμμένα κτίσματα.

Η μάχη των πυροσβεστών συνεχίστηκε και τη νύχτα μέχιρ τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, προκειμένου να περιορίσουν εστίες φωτιές καθώς οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν μέχρι 9 μποφόρ, δημιουργούσαν διαρκείς αναζωπυρώσεις.

Το καταστροφικό έργο της μεγαλύτερης για το φετινό καλοκαίρι φωτιάς,  θα αποκαλυφθεί  και θα καταμετρηθεί πλήρως από τις αρχές,  μόνο αφού τεθεί υπό πλήρη έλεγχο ωστόσο τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι στις φλόγες έχουν παραδοθεί 2000 στρέμματα δασικής έκτασης και 1000 γεωργικής, κυρίως ελαιοκαλλιέργειες.

Στο σημείο παραμένουν 12 πυροσβεστικά οχήματα με 30 πυροσβέστες καθώς παρόλο που δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, οι αναζωπυρώσεις μικρών εστιών φωτιάς είναι συχνές.

\"\"

\"\"

\"\"
το σημείο  από όπου ξεκίνησε η φωτιά

Η πρώτη ημέρα της φωτιάς

Οι υπεράνθρωπες μάχες των ισχυρών επίγειων και εναέριων πυροσβεστικών δυνάμεων αλλά και το γεγονός ότι η ένταση των ανέμων το απόγευμα του Σαββάτου μειώθηκε, συνετέλεσαν στο να περιοριστεί η φωτιά που μαίνονταν ανεξέλεγκτη για περίπου 10 ώρες από τις 6:30 το πρωί.

Όπως δήλωσε στο Flashnews.gr, ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων κ. Τάσος Κουρουπάκης, η κατάσταση στα πύρινα μέτωπα από το μεσημέρι του Σαββάτου ήταν καλύτερη ενώ ευτύχημα ήταν ότι οι άνεμοι από 9 μποφόρ που έπνεαν τις πρωινές ώρες \”έπεσαν\” από το μεσημέρι στα 6-7 μποφόρ, γεγονός που ευνόησε τις προσπάθειες πυρόσβεσης.

Από την πλευρά του ο περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικών Δυνάμεων Κρήτης, Δημήτρης Ραπανάκης, το βράδυ του Σαββάτου ανέφερε στο flashnews.gr ότι υπάρχουν διαρκείς αναζωπυρώσεις λόγω και της αύξησης της έντασης των ανέμων.

Νωρίτερα το πρωί δόθηκε εντολή να εκκενωθεί προληπτικά το χωριό Λιβάδια ενώ σε καμία περίπτωση δεν κινδύνευσαν κάτοικοι.

Για την κατάσβεση της φωτιάς κρίθηκε απαραίτητη και η συνδρομή πυροσβεστικού ελικοπτέρου που πραγματοποίησε ρίψεις νερού, ενώ στη συνέχεια χρειάστηκε και η συνδρομή δεύτερου πυροσβεστικού ελικοπτέρου.

\"\"

Flashnews.gr
(το βίντεο ανήρτησε στο προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ο υπεύθυνος πολιτικής προστασίας Τάσος Κουρουπάκης)
(φωτο sadentrepese.blogspot.gr/)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook