Στην εφαρμογή ενός προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών στο νομό Χανίων προχωρά φέτος η Περιφερειακή Ενότητα, καθώς οι αρχές έχουν θορυβηθεί από την εμφάνιση πέρυσι στη χώρα μας του θανατηφόρου ιού του Δυτικού Νείλου.

Έτσι σε όλους τους Δήμους των Χανίων θα πραγματοποιηθούν ψεκασμοί σε περιοχές όπου υπάρχουν στάσιμα-λιμνάζοντα νερά.

Σήμερα –κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης τόνισε ότι:

«Τα κουνούπια αποτελούν ένα σοβαρό παράγοντα κινδύνου για τους ανθρώπους, τόσο για τα ενοχλητικά τους τσιμπήματα, όσο και τις ασθένειες τις οποίες μπορούν να μεταδώσουν.

Ιδιαίτερα κατά τη φετινή περίοδο, αφ΄ενός μεν λόγω των πολύ όψιμων βροχοπτώσεων και αφ΄ετέρου λόγω της περσινής εμφάνισης στη χώρα μας του θανατηφόρου ιού του Δυτικού Νείλου, κρίνουμε απολύτως αναγκαία την παρέμβαση φέτος της Αντιπεριφέρειας ώστε να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα πρόληψης και καταπολέμησης των κουνουπιών και στα Χανιά.

Συγκεκριμένα προβήκαμε στις πιο κάτω ενέργειες:
1.    Προκηρύξαμε διαγωνισμό καταπολέμησης των κουνουπιών σε όλους τους Δήμους της Περιφερειακής μας Ενότητας, ύψους 50.000 ευρώ. Δαπάνη η οποία θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό της Αντιπεριφέρειας.

Η κατακύρωση του διαγωνισμού εγκρίθηκε χθες από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Κρήτης.

Οι περιοχές στις οποίες απαιτείται να εφαρμοστεί το πρόγραμμα, μας έχουν γνωστοποιηθεί από τους Δήμους. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι αν απαιτηθεί, δεν θα γίνουν παρεμβάσεις και σε άλλες περιοχές.

2.    Έχουμε ζητήσει και παραλάβαμε από το ΚΕΕΛΠΝΟ ενημερωτικά έντυπα και σχετικές αφίσες, τα οποία και προωθήσαμε στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

3.    Για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού και των στελεχών της Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οργανώνουμε ομιλία από το αρμόδιο στέλεχος του Τμήματος Επιδημιολογίας Νοσημάτων του Υπουργείου Υγείας κο Γεώργιο Δελλή. Η Ομιλία θα γίνει στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου Πλατανιά, στον Γεράνι, τη Δευτέρα 20-06-2011 και ώρα 10:00 π.μ.

4.    Ο ίδιος ομιλητής θα ενημερώσει και το προσωπικό των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και των ιδιωτών ιατρών της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων το μεσημέρι της ίδιας μέρας, στο Αμφιθέατρο του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων.

Λόγω της σπουδαιότητας του θέματος για τη Δημόσια Υγεία, καλούμε όλους τους Χανιώτες, καθώς και το ιατρικό δυναμικό μας, να συνδράμουν με την παρουσία τους και την ενεργή συμμετοχή τους στην προσπάθειά μας για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου μετάδοσης ασθενειών από τα κουνούπια.».

neatv.gr

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook