Πρώτη δημοσίευση: 09:52

Απάτη μεγατόνων, σε βάρος του ΟΓΑ, αποκάλυψε ο διοικητής του οργανισμού Ξενοφών Βεργίνης, ενώ με δηλώσεις του στο Flashnews.gr, ο κ. Βεργίνης εξήγησε  πώς δρούσαν οι επιτήδειοι στο Ηράκλειο, προκαλώντας ζημιά ύψους 2,5 εκ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε ο διοικητής του ΟΓΑ στο Flashnews.gr, “κλειδί” για την εξιχνίαση της υπόθεσης στο Ηράκλειο, ήταν ένα ζευγάρι που διατηρούσε γραφείο από το οποίο κατατίθεντο ηλεκτρονικές αιτήσεις για λήψη οικογενειακών επιδομάτων.

Περίπου στα μέσα του 2014, σε έλεγχο του συστήματος στο οποίο έχουν καταχωρηθεί οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων,  διαπιστώθηκε ότι στο Ηράκλειο έχουν αυξηθεί οι γεννήσεις ενώ εμφανίζονταν ως τέκνα οικογενειών,  μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου, οι οποίοι δεν είχαν δηλωθεί τα περασμένα έτη.

Μετά από διασταύρωση διαπιστώθηκε ότι τα στοιχεία που είχαν καταχωρηθεί αντιστοιχούσαν σε ανύπαρκτα τέκνα, ανύπαρκτες μητέρας, ανύπαρκτες διευθύνσεις κατοικιών. Οι περισσότερες δε, από τις υποτιθέμενες μητέρας κατάγονται από την Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Οι εισαγγελικές αρχές ενημερώθηκαν για την υπόθεση, το ζευγάρι συνελήφθη και πλέον θα έρθει αντιμέτωπο με την δικαιοσύνη για απάτη σε βάρος του δημοσίου ύψους 2,5 εκ. ευρώ.

Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να έρθουν στο φως δεκάδες περιπτώσεις ατόμων που έπαιρναν επιδόματα από τον ΟΓΑ χωρίς να είναι δικαιούχοι. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι εκείνη μιας γυναίκας που είχε δηλώσει ψευδώς ότι έχει 5 ανήλικα τέκνα και εισέπραττε επίδομα ύψους 7000 το χρόνο.

Σε πανελλαδικό επίπεδο η απάτη

Η απάτη έχει λάβει πανελλαδικές διαστάσεις, με δράστες περίπου 1.200 αλλοδαπούς που εισέπρατταν αντίστοιχο αριθμό επιδόματων με πλαστά δικαιολογητικά που τους προμήθευε ζευγάρι Ελλήνων.

Οι αλλοδαποί – από τη Βουλγαρία στην πλειονότητά τους – εμφανίζονταν να έχουν και παιδιά για τα οποία διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχαν από τους ελέγχους του Οργανισμού στα σχολεία που υποτίθεται ότι φοιτούσαν.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook