Χωρίς την δυνατότητα εξυπηρέτησης των επισκεπτών με ομπρέλες και ξαπλώστρες κινδυνεύουν να μείνουν οι περισσότερες παραλίες του Δήμου Πλατανιά, στα Χανιά, ενώ και ο Δήμος θα πληρώσει για ναυαγοσώστες και καθαριότητα, χωρίς να έχει την δυνατότητα να εισπράξει ούτε ένα ευρώ.

Ο  λόγος για αυτή την απερίγραπτη κατάσταση, είναι πως επειδή οι παραλίες αυτές ανήκουν σε περιοχή του δικτύου Natura 2000, για να προχωρήσει ο Δήμος Πλατανιά την διαδικασία παραχώρησης για ομπρέλες και ξαπλώστρες χρειαζόταν η σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Όπως δημοσίευσε το Flashnews.gr, η απόφαση αυτή του αναπλ. Υπουργού κ.Τσιρώνη, υπεγράφη προχθές, αναρτήθηκε στην «Διαύγεια» χθες, ακόμη δεν έχει σταλεί στον Δήμο, ενώ η προθεσμία για τις διαδικασίες έληξε σήμερα !.

« Ο Δήμος Πλατανιά είχε ζητήσει από το ΥΠΕΚΑ, από τις 15 Απριλίου την έγκριση για να προχωρήσει την διαδικασία εκμίσθωσης του αιγιαλού είτε μέσω απευθείας παραχώρηση στους όμορους επιχειρηματίες, είτε μέσω διαγωνισμού. Το ΥΠΕΚΑ επίσημα δεν μας έχει απαντήσει ακόμη, αλλά βρήκαμε τυχαία στο Διαύγεια μια ανάρτηση με ημερομηνία 28/5, ενώ σήμερα λήγει η προθεσμία,”

δήλωσε στο  Flashnews.gr, ο Δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης, καταγγέλλοντας τα εξής:

«Χωρίς την σύμφωνη γνώμη του ΥΠΕΚΑ δεν μπορούμε να κάνουμε ούτε παραχώρηση, ούτε διαγωνισμό. Είναι σαφές πως το Υπουργείο με αυτή την κωλυσιεργία το μόνο που καταφέρνει είναι να αφαιρεί από τους Δήμους την δυνατότητα να κάνουν συμβάσεις  και να χάσουν έσοδα, διότι από 1 Ιουνίου τα συμφωνητικά θα τα κάνει απευθείας η Κτηματική Υπηρεσία η οποία θα παίρνει το 50%, ενώ ο Δήμος έχει το 100% της ευθύνης και όλων των δαπανών.

Θεωρώ ότι πρόκειται για μια απαράδεκτη πράξη και στην πραγματικότητα πρόκειται για μια παράνομη κατακράτηση των πόρων του Δήμου που θα πήγαιναν για την ασφάλεια και την καθαριότητα των παραλιών.

Αυτό δείχνει τον τρόπο που το κράτος αντιμετωπίζει τους Δήμους, υφαρπάζοντας τους πόρους που δικαιούνται, ενώ τους φορτώνει δαπάνες και τους κάνει ελλειμματικούς.»

Όμως η απερίγραπτη αυτή ανευθυνότητα, όπως καταγγέλλει ο κ. Μαλανδράκης, έχει και συνέχεια:

«Το χειρότερο είναι πως εάν μέχρι 1 Ιουνίου, δεν γίνουν τα συμφωνητικά και απο 1 Ιουνίου η Κτηματική Υπηρεσία,δεν κινήσει τις διαδικασίες, θα επιβληθούν πρόστιμα σε όσους έχουν βάλει ξαπλώστρες και ομπρέλες και θα πάρει το 100% ως πρόστιμο το Υπ.Οικονομικών.»

Σε ότι αφορά στο τι θα κάνει ο Δήμος . ο Δήμαρχος Πλατανιά είναι ξεκάθαρος. Από του χρόνου, ας αναλάβει το δημόσιο τις ευθύνες για την διαχείριση των παραλιών:

«Δυστυχώς οι Δήμοι έδειξαν για άλλη μια φορά υπευθυνότητα για να προστατέψουν τον τουρισμό και να συνεισφέρουμε στην ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας και της ανεργίας. Καταλαβαίνετε τι θα γίνει εάν δεν υπάρχουν ναυαγοσώστες και καθαρισμός των παραλιών.
Πρόκειται για μια πολιτική απόφαση του Δήμου Πλατανιά και του δημοτικού του συμβουλίου για να υπερασπίσει τον τουρισμό.
Όμως δεν υπάρχει περίπτωση ο Δήμος να ξαναπάει παραλία. Ας τις κρατήσει το ελληνικό δημόσιο, να τις κάνει ότι θέλει και να τις διαχειριστεί όπως νομίζει.

Για φέτος θα το κάνουμε επειδή εμείς είμαστε υπεύθυνοι, όταν άλλοι είναι ανεύθυνοι.»

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook