Εν όψει της νέας αντιπυρικής περιόδου ενημερώνουμε τους κατοίκους και δημότες του Δήμου Πλατανιά για τα εξής:

Σύμφωνα με τις διατάξεις της Πυροσβεστικής Διάταξης 20/2023 (ΦΕΚ 2549/Β΄/19-04-2023), οι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές, μισθωτές και υπομισθωτές των ακόλουθων εκτάσεων:

α) Οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων.

β) Οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται σε περιοχές εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο.

γ) Εκτάσεων που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια των προαναφερόμενων περιπτώσεων (α) και (β).

δ) Εκτός σχεδίου γηπέδων με κτίσμα.

Έχουν την υποχρέωση να προβούν στον καθαρισμό των ανωτέρω χώρων κατά το χρονικό διάστημα από την 1η μέχρι την 30η Απριλίου 2024 και στη συντήρηση του καθαρισμού καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ήτοι από 1η Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου 2024, για την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της.

Ο απαιτούμενος καθαρισμός, σύμφωνα με την προαναφερόμενη Πυροσβεστική Διάταξη περιλαμβάνει τα εξής:

α) Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.

β) Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους, όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.

γ) Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.

δ) Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.

ε) Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.

Επιπλέον, οι υπόχρεοι οφείλουν να μεριμνούν για την ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων του προαναφερόμενου καθαρισμού. Απαγορεύεται η εγκατάλειψη, η απόρριψη ή η ανεξέλεγκτη διαχείρισή τους.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τα παραπάνω, ο Δήμος Πλατανιά, βάσει του άρθρου 75, παρ. 1, περ. β΄, υποπερ. 26 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, όπως ισχύει, οφείλει να προχωρήσει σε αυτεπάγγελτο καθαρισμό του χώρου με την επιβολή προστίμου ύψους πενήντα (50) λεπτών του ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, με ελάχιστο ποσό τα διακόσια (200) ευρώ, καθώς και στην επιβάρυνση της δαπάνης του αυτεπάγγελτου καθαρισμού και απομάκρυνσης των υλικών, στους ιδιοκτήτες, νομείς ή επικαρπωτές του χώρου αυτού.

Επιπρόσθετα, ενημερώνουμε ότι οι ιδιοκτήτες των παρόδιων στην αγροτική και δημοτική οδοποιία καλλιεργειών, υποχρεούνται να προβούν στην κοπή των κλαδιών και στην απομάκρυνση τυχόν εμποδίων (περιφράξεις, αρδευτικά δίκτυα, ελαιόπανα, κλπ) που παρακωλύουν την απρόσκοπτη διέλευση των πυροσβεστικών οχημάτων. Η διατάραξη της ασφαλούς διέλευσης των οχημάτωντιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο τετρακοσίων (400,00) ευρώ, κατά τα άρθρα 47 & 48 του Κ.Ο.Κ., καθώς και κατά το άρθρο 290 Π.Κ., ακόμη κι αν οφείλεται σε αμέλεια.

Τονίζεται ότι ο Δήμος Πλατανιά, όπως και όλος ο Νομός, ανήκει στις ιδιαίτερα επικίνδυνες περιοχές της χώρας για την εκδήλωση πυρκαγιών, γεγονός το οποίο επιβάλει την ιδιαίτερα προσεκτική συμπεριφορά και υπεύθυνη στάση απ’ όλους μας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook