Την πρόταση του Υπ.Εθνικής Άμυνας να μεταφερθεί η αεροπορική βάση των ΗΠΑ απο το Ακρωτήρι Χανίων, στην Κάρπαθο, επανέλαβε και απο το βήμα της Βουλής, ο ΥΠΕΘΑ Πάνος Καμμένος. 

Στην διάρκεια της ομιλίας του στην Βουλή το βράδυ της Παρασκευής και απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΚΚΕ, ο κ. Καμμένος είπε ότι

«δεν υπάρχει θέμα δημιουργίας νέας βάσης. Θα φύγει η αεροπορική δραστηριότητα από τη Σούδα και θα πάει στην Κάρπαθο».

Όπως είχε δημοσιεύσει το Flashnews.gr απο τις 20 Μαίου, κατα την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, ο Πάνος Καμμένος είχε ανακοινώσει την πρόταση που έκανε στους Αμερικανούς:

“…. οι δραστηριότητες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Κρήτη να μεταφερθούν κατόπιν της πρότασης της ελληνικής Κυβέρνησης και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, μετά από εισήγηση της Πολεμικής Αεροπορίας, στην Κάρπαθο.”

Να σημειωθεί πως η μοναδική (ξένη) αεροπορική βάση που υπάρχει στην Κρήτη, είναι η Αεροπορική βάση “ευκολίας” των ΗΠΑ που βρίσκεται στην ανατολική άκρη του αεροδρομίου Χανίων με την κεντρική της πύλη στο χωριό Μουζουράς.

Πάντως ο κ.Καμμένος ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα για την ναυτική νατοική βάση της Σούδας (Μαράθι) η οποία θα συνεχίσει να λειτουργεί, σε συνδυασμό με την προτεινόμενη αεροπορική Νατοική βάση στην Κάρπαθο.

Τα παραπάνω είχε διευκρινήσει και με πλήρη σαφήνεια με την δήλωσή του που έκανε στο περιθώριο της εκδήλωσης για το Ολοκαύτωμα της Καντάνου, όπου ανέφερε τα εξής:

“Καταρχήν, ο δικός μας σκοπός είναι να ενισχυθούν οι Μονάδες της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Οι νατοϊκές εγκαταστάσεις που υπάρχουν στη Σούδα, στο νομό των Χανίων, παραμένουν και επεκτείνονται. Η πρόταση της Ελλάδος προς το ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής είναι οποιαδήποτε αεροπορική δραστηριότητα που είναι στη Σούδα – για να διευκολύνει την κάθοδο των τουριστικών αεροσκαφών και να μπορέσουν να υπάρχουν και μεγαλύτεροι χώροι στη διάθεση της Συμμαχίας – να πάει στην Κάρπαθο. Αυτό είναι μία πρόταση η οποία θα εξεταστεί στα επόμενα υπουργικά συμβούλια.”

Προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι Αμερικανοί “βλέπουν με θετικό μάτι” την πρόταση καθώς έτσι η (αεροπορική) βάση τους  θα είναι πιό κοντά στις επίμαχες περιοχές της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook