«Τιμή μου να μιλάω εδώ σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα. Βρίσκομαι εδώ μετά την ισχυρή ετυμηγορία του ελληνικού λαού που μας έδωσε εντολή να ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας για μια οικονομικά βιώσιμη λύση χωρίς τα λάθη του παρελθόντος, χωρίς την αέναη λιτότητα που εγκλωβίζει την κοινωνία» δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός σχετικά με το δημοψήφισμα, «Σε συνθήκες δύσκολες και τρομοκράτησης ο ελληνικός λαός αποφάσισε και η γενναία απόφαση του δεν αποτελεί εντολή ρήξης με την Ευρώπη. Αλλά να επιστρέψουμε στις βασικές αρχές της Ευρώπης. Η ΕΕ ή θα είναι δημοκρατική ή θα έχει τεράστιες δυσκολίες να επιβιώσει». 

Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για αυτά που έγιναν 5 μήνες, ωστόσο για τα αδιέξοδα της Ευρώπης δεν ευθύνονται αυτοί οι πέντε μήνες, αλλά τα τελευταία πέντε χρόνια, σημείωσε.

Στόχος μια συμφωνία που θα προβλέπει αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Η πρόταση που καταθέτουμε στους εταίρους περιέχει αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις και αίτημα για επαρκή κάλυψη για τις μεσοπρόθεσμες ανάγκες της χώρας. Η καταπολέμηση της ανεργίας και η ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας. Το αίτημά μας αφορά και στο να γίνει διάλογος για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Δεν μπορεί να υπάρχουν θέματα ταμπού. Σήμερα στέλνουμε αίτημα στο ESM. Ελπίζω ότι θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στις κρίσιμες συγκυρίες που διανύουμε. 

Ωστόσο, τόνισε, ότι οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης δεν έχουν στόχο να επιβαρύνουν τον ευρωπαίο φορολογούμενο και τα χρήματα που δόθηκαν τα προηγούμενα χρόνια δεν κατέληξαν στον ελληνικό λαό, αλλά στις τράπεζες. 

Ολόκληρη η ομιλία

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι και παλαιότερα δεν είχαν αποπληρωθεί δόσεις εκατ. ευρώ διότι τα προγράμματα δεν έχουν την απαιτούμενη συναίνεση. 

«Δεν είμαι από τους πολιτικούς που ισχυρίζονται ότι για όλα τα δεινά φταίνε οι ξένοι. Η χώρα μου έφτασε στα όρια της χρεοκοπίας. Οι παλαιότερες κυβερνήσεις ενίσχυσαν το πελατειακό κράτος και άφησαν την φοροδιαφυγή ανεξέλεγκτη. Επίσης καμιά από τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις δεν βοήθησε και καμία μεταρρύθμιση δεν τα έβαλε με το τρίγωνο διαπλοκής στη χώρα μας ούτε βελτίωσε τη λειτουργία της κρατικής μηχανής. Και πάλι όμως αυτές οι προτάσεις βρίσκονται στο προσκήνιο.» επεσήμανε.

Πάταξη φοροδιαφυγής, εκσυγχρονισμός κρατικού μηχανισμού ήταν οι μεταρρυθμίσεις που πρόταξε ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του, ενώ χαρακτήρισε το ελληνικό πρόβλημα, ευρωπαικό που απαιτεί ευρωπαική λύση στο πλαίσιο μια ενωμένης ΕΕ. «Αυτή την ώρα καλούμαστε να βρούμε ένα γόνιμο συνδυασμό για να αποφύγουμε την ιστορική ρήξη. Είμαστε έτοιμοι όλοι και θα αναλάβουμε την ιστορική μας ευθύνη» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι, η ομιλία του πρωθυπουργού έγινε στο πλαίσιο συζήτησης για τις μελλοντικές εξελίξεις στην Ελλάδα, με φόντο τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης.

 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook