Υπό ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας, τρία μεταφορικά πλοία διέσχισαν δοκιμαστικά τη νέα διώρυγα του Σουέζ το Σάββατο, εν όψει των «εγκαινίων» που θα διεξαχθούν στις 6 Αυγούστου, σύμφωνα με το αιγυπτιακό ειδησεογραφικό πρακτορείο Mena. Οι εργασίες για τη διάνοιξη της νέας διώρυγας, η οποία τίθεται σε λειτουργία 148 χρόνια μετά την πρώτη, πραγματοποιήθηκαν σε χρόνο dt, με στόχο να αποφέρει έως και 15 δισ. δολάρια στα ταμεία του αιγυπτιακού κράτους έως και το 2023. 

Η υπάρχουσα διώρυγα αποφέρει περίπου 5 δισ. δολάρια τον χρόνο. Με το νέο κανάλι ωστόσο, οι Αρχές ευελπιστούν να λύσουν σημαντικά προβλήματα, κυρίως όσον αφορά την καθυστέρηση της διέλευσης. Ειδικότερα, η νέα διώρυγα, η οποία άρχισε να κατασκευάζεται μόλις πριν από έναν χρόνο και έχει κοστίσει περίπου 8 δισ. δολάρια, θα είναι διπλής πλεύσης και θα επιτρέπει τη διέλευση μεγαλύτερων πλοίων. 

Σημαντικά αναμένεται επίσης να περιοριστεί και ο χρόνος διέλευσης, από τις 22 ώρες που είναι σήμερα, στις μισές, γεγονός που θα το καταστήσει «πρωταθλητή» στην κατηγορία του, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αιγυπτιακών Αρχών. 

Ο αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντελ Φατάχ αλ Σίσι επενδύει στη νέα διώρυγα, αφενός ότι θα αναζωογονήσει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και αφετέρου ότι θα αποτελέσει ένα ισχυρό όπλο στην καταπολέμηση της ανεργίας.

Πηγή: in.gr


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook