Την Τετάρτη, 26 Αυγούστου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Μ. Συντυχάκη, βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ, με το Δ.Σ του συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος», μετά τη πρόσκληση του Δ.Σ στους βουλευτές του νομού και τον αντιδήμαρχο Παιδείας.

Το Δ.Σ του συλλόγου ανέφερε μεταξύ άλλων τα οργανικά και λειτουργικά κενά σε δημοτικά και νηπιαγωγεία του νομού, πάνω από 900, με τα οποία θα ξεκινήσει η φετινή σχολική χρονιά, τα προβλήματα των αναπληρωτών καθώς και τα προβλήματα τα όποια έχουν δημιουργήσει τα «capital controls» στις σχολικές επιτροπές αλλά και τις συμβάσεις των καθαριστριών που δεν έχουν ανανεωθεί.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ στην τοποθέτηση του ανέφερε πως «Τα προβλήματα που αναφέρθηκαν είναι οξυμένα στο Ηράκλειο. Αυτά τα προβλήματα όμως είναι πολιτική επιλογή. Υπάρχουν οι συνέπειες των 2 μνημονίων μαζί με τις επερχόμενες συνέπειες του 3ου μνημονίου, με το νέο μισθολόγιο, τα αυξημένα όρια συνταξιοδότησης που φανερώνουν ότι οι πολιτικές της ΕΕ οδηγούν σε εγκλωβισμό. Παράλληλα η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ δίνει κατευθύνσεις ώστε το Δημόσιο Σχολείο να μετεξελιχθεί σε Σχολείο της Αγοράς. Ό,τι έχει καθυστερήσει από το 1997 και το νόμο Αρσένη θα πρέπει να εφαρμοστεί σήμερα, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις αυτές (π.χ αποκέντρωση των σχολικών μονάδων, αξιολόγηση).»

Επίσης τόνισε πως «το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης δεν αλλάζει κάτι προς μία θετική κατεύθυνση. Ο νόμος 38/48 παραμένει, η επιτροπή αξιολογικού ελέγχου προχώρησε σε αποδοχή κριτηρίων της PISA, ενώ δεν προσδιορίζεται για τους αναπληρωτές διπλασιασμός μορίων για τα δυσπρόσιτα σχολεία. Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο επίσης στην αναθεώρηση Προϋπολογισμού του 2015 προβλέπει μειωμένες κοινωνικές δαπάνες, κάτι που σημαίνει ότι οι εκπαιδευτικές δαπάνες θα μειωθούν, θα ενταθούν τα προβλήματα σχολικής στέγης και ότι δε θα υπάρχουν προσλήψεις.»

Το ΚΚΕ έχει καταθέσει πρόσφατα αναφορές και ερωτήσεις για τα κενά και την σχολική στέγη, χωρίς όμως απάντηση. Στο ζήτημα της στέγης, οι Δήμοι επί τον Καλλικράτη είχαν αποδεχτεί να πάρουν τη σχολική στέγη με καταργημένο τον ΟΣΚ, άρα υπάρχουν ευθύνες και από τις δημοτικές αρχές. 

Τέλος σημείωσε πως «Είναι σίγουρο ότι όποια κυβέρνηση έρθει στην εξουσία, είτε ο ΣΥΡΙΖΑ είτα η ΝΔ είτε πολυκομματική θα κινηθούν στα ίδια πλαίσια. Με την ΕΕ και με όλα τα προβλήματα που συνεπάγονται για την εκπαίδευση. Με αυτές τις πολιτικές δεν μπορούν κατακτηθούν βασικά αιτήματα μας, όπως οι μαζικοί μόνιμοι διορισμοί, η πλήρη κάλυψη των κτηριακών αναγκών, το ενιαίο 12χρονο υποχρεωτικό σχολείο, ενώ πλήττεται περαιτέρω η Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση. Άρα πρέπει να διαλέξουμε μετερίζι, να πάρουμε σαφή θέση ενάντια στην ΕΕ όχι επειδή είναι φετίχ αλλά επειδή είναι αναγκαιότητα. Ήδη οι βιομήχανοι με τον ΣΕΒ έχουν πάρει θέση να παρέμβουν στην Εκπαίδευση επειδή θέλουν να ελέγχουν τι άνθρωπο θέλουν να διαμορφώνουν. Με παρεμβάσεις στο περιεχόμενο του σχολείου, με ενισχυμένη την ιδιωτική πρωτοβουλία και τη δραστηριοποίηση των ΜΚΟ στα σχολεία επιδιώκεται σιγά σιγά να γίνει πραγματικότητα το σχολείο της Αγοράς π.χ η παρέμβαση Λεμπιδάκη σε ΕΠΑΛ με συγκεκριμένο πρόγραμμα. 

Από μέρους μας θα καταδείξουμε τις αιτίες των προβλημάτων και καλούμε δημόσια όλα τα Κόμματα να πάρουν θέση επί της ουσίας πάνω στο τι παιδεία θέλουν και τι άνθρωπο καλούνται να διαμορφώσουν.»

 


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook