Μπορεί η Κρήτη να παραμένει ροζ, αναδεικνύοντας και σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση το ΣΥΡΙΖΑ ως τον μεγάλο νικητή, ωστόσο η κάλπη κυοφόρησε αλλαγές στα  πρόσωπα που θα μπουν στην Βουλή, στέλνοντας στα βουλευτικά έδρανα εκπροσώπους που εκλέγονται για πρώτη φορά και αφήνοντας αλλους απέξω. 

Από τους 16 βουλευτές που θα μετέχουν στην νέα οκτακομματική βουλή, οι τέσσερις θα ορκιστούν για πρώτη φορά βουλευτές.

Πρόκειται για τους Εμμανουήλ Ηγουμενίδη, που εκλέγεται με τον ΣΥΡΙΖΑ στο Ηράκλειο, τον Εμμανουήλ Θραψανιώτη που εκλέγεται στο Λασίθι, επίσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, τον Αντώνη Μπαλωμενάκη, βουλευτή πλέον ΣΥΡΙΖΑ,  που παίρνει την έδρα από τον Σταύρο Θεοδωράκη στα Χανιά. Επίσης την τέταρτη έδρα του ΣΥΡΙΖΑ στο Ηράκλειο καταλαμβάνει ένας ακόμη νεοεισερχόμενος βουλευτής, ο Μιχάλης Κλαδός, αφού ο Αλέξης Τσίπρας, είχε ανακοινώσει προεκλογικά ότι θα αφήσει την έδρα στο νομό σε περίπτωση που η κάλπη δώσει 4 έδρες στο ΣΥΡΙΖΑ, όπερ και εγένετο.

Εκτός αντιπροσώπευση από τα Χανιά θα μείνει το Ποτάμι, καθώς δεν κατάφερε να συγκεντρώσει αρκετό ποσοστό και παραχωρεί την έδρα του στο ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο ο Σταύρος Θεοδωράκης εισέρχεται στη Βουλή από την α’Θεσσαλονίκης. Εκτός Βουλής επίσης, μένει ο Μιχάλης Κριτσωτάκης που αποχώρησε από το ΣΥΡΙΖΑ και προσχώρησε στη Λαϊκή Ενότητα χωρίς να επανεκλεγεί στο Ηράκλειο, ο Κωστής Δερμιτζάκης, που είχε την ίδια πορεία στο Λασίθι και ο Γρηγόρης Μακαρονάς από τους ΑΝΕΛ που δεν συγκέντρωσαν αρκετά ποσοστά και έχασαν την έδρα που είχαν στις εκλογές του Ιανουαρίου.

Από τους 16 βουλευτές οι 10 προέρχονται από το ΣΥΡΙΖΑ, οι τρεις από τη ΝΔ, ένας από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ένας από το Ποτάμι και ένας από το ΚΚΕ.  Το εκλογικό αποτέλεσμα δε, στο Ηράκλειο, διαμόρφωσε πολυσυλλεκτικότερη αντιπροσώπευση καθώς ήταν ο μόνος νομός που “έσπασε” την πόλωση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ αφού εξελέγησαν βουλευτές και από άλλα κόμματα όπως η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και το ΚΚΕ.

Αναλυτικά ανά νομό, οι βουλευτές που εκλέγονται και οι αλλαγές σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου 2015

Νομός Ηρακλείου

Το Ηράκλειο στέλνει 8 εκπροσώπους στη Βουλή, τέσσερις από το ΣΥΡΙΖΑ, και από έναν βουλευτή από τη ΝΔ, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, το ΚΚΕ και το Ποτάμι.

Οι νεοεισερχόμενοι βουλευτές από το Ηράκλειο είναι οι Εμ. Θραψανιώτης και Μιχ. Κλάδος, οι οποίοι μοιράζονται την επιπλέον έδρα που κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ στον νομό από τους ΑΝΕΛ – σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου – αλλά και την έδρα του Μιχάλη Κριτσωτάκη ο οποίος προσχώρησε στην Λαϊκή Ενότητα και δεν επανεξελέγη. 

Οι υπόλοιπες έξι έδρες στο Νομό,  καταλαμβάνονται από βουλευτές που επανεκλέγησαν και συγκεκριμένα τους κ.Μιχελογιαννάκη και  Βαρδάκη από το ΣΥΡΙΖΑ, τον κ.Αυγενάκη από τη ΝΔ (ο κ. Μεϊμαράκης επίσης είχε δηλώσει ότι θα κρατήσει την έδρα στη Β’Αθηνών) , τον κ.Δανέλλη από το Ποτάμι, τον κ.Κεγκέρογλου με την Δημοκρατική Συμπαράταξη – τον μόνο βουλευτή που εκλέγει στο νησί –  και τον  κ.Συντυχάκη από το ΚΚΕ

Οι βουλευτές του Ηρακλείου είναι οι: 

Ι.Μιχελογιαννάκης (ΣΥΡΙΖΑ)

Σωκράτης Βαρδάκης (ΣΥΡΙΖΑ)

Νικος Ηγουμενίδης (ΣΥΡΙΖΑ)

Μιχάλης Κλάδος (ΣΥΡΙΖΑ)

Λευτέρης Αυγενάκης (ΝΔ, εφόσων ο κ. Μεϊμαράκης αφήσει την έδρα όπως είχε δηλώσει)

Βασίλης Κεγκέρογλου  Δημοκρατική Συμπαράταξη)

Σπυρίδων  Δανέλλης (Ποτάμι)

Μανώλης Συντυχάκης (ΚΚΕ)

Νομός Χανίων

Τα Χανιά εκλέγουν 4 βουλευτές και όλοι προέρχονται από το ΣΥΡΙΖΑ, καθώς από τη μια η ΝΔ επανέλαβε τα χαμηλά της ποσοστά με αποτέλεσμα για δεύτερη συνεχόμενη εκλογική αναμέτρηση να μην εκλέγει βουλευτή, ενώ η αντίστροφή της πορείας του Ποταμιού σε αρνητική τροχιά, “κατάπιε” την έδρα του Σταύρου Θεοδωράκη και την έδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ και τον νεοεισερχόμενο βουλευτή Αν.Μπαλωμενάκη.

Έτσι, οι βουλευτές που εκλέγονται από τα Χανιά είναι οι Γιώργος Σταθάκης,  Παύλος Πολάκης και Βάλια Βαγιωνάκη οι οποίοι επανεκλέγονται και ο Αν.Μπαλωμενάκης.

Νομός Ρεθύμνου

Καμία έκπληξη δεν επεφύλαξε η κάλπη στο Ρέθυμνο καθώς επαναλήφθησαν τα αποτελέσματα του Ιανουρίου, ως προς την κατανομή των εδρών και τους βουλευτές που θα εκπροσωπήσουν το Νομό.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ανδρέας Ξανθος του ΣΥΡΙΖΑ και ο Γ. Κεφαλογιάννης της ΝΔ επανεκλέγονται και επιστρέφουν στα γνώριμα για αυτούς λημέρια των βουλευτικών εδράνων.

Νομός Λασιθίου

Με μια επανεκλογή και ένα new entry, διαμορφώθηκαν οι δύο έδρες του Λασιθίου που κατανέμονται μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αντίστοιχα.

Στο Λασίθι εκλέγεται ένας από τους τέσσερις βουλευτές του νησιού που εκλέγονται ως εκπρόσωποι για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Πρόκειται για τον Μ.Θραψανιώτη ο οποίος εκλέγεται με τον ΣΥΡΙΖΑ και αντικαθιστά τον Κώστα Δερμιτζάκη που υπενθυμίζεται ότι πριν τις εκλογές, αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ και προσχώρησε στη Λαϊκή Ενότητα.

Η δεύτερη έδρα που αναλογεί στην ΝΔ, εκπροσωπείται από τον Γ.Πλακιωτάκη που επανεκλέγεται διατηρώντας την “παράδοση” και σε αυτές τις εκλογές.

Οι 16 βουλευτές που εκλέγονται στην Κρήτη ανά κόμμα

Οι 10 βουλευτές που εκλέγονται με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι οι 

Ι.Μιχελογιαννάκης (Ηράκλειο)

Σωκράτης Βαρδάκης (Ηράκλειο)

Νικος Ηγουμενίδης (Ηράκλειο)

Μιχάλης Κλάδος (Ηράκλειο)

Εμμανουήλ Θραψανιώτης (Λασίθι)

Ανδρέας Ξάνθος (Ρέθυμνο)

Γιώργος Σταθάκης (Χανιά)

Παύλος Πολάκης (Χανιά)

Βάλια Βαγιωνάκη (Χανιά)

Αντώνης Μπαλωμενάκης (Χανιά)

Οι τρεις βουλευτές που εκλέγονται με την ΝΔ είναι οι:

Λευτέρης Αυγενάκης (Ηράκλειο)

Γιάννης Πλακιωτακης (Λασίθι)

Γιάννης Κεφαλογιάννης (Ρέθυμνο)

Οι τρεις βουλευτές που εκλέγονται με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι, ΚΚΕ

Βασίλης Κεγκέρογλου (Ηρακλειο – Δημοκρατική Συμπαράταξη)

Σπυρίδων  Δανέλλης (Ηράκλειο – Ποτάμι)

Μανώλης Συντυχάκης (Ηράκλειο – ΚΚΕ)

 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook