Επιστολή του προέδρου του Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ν.Ηρακλείου με σκληρούς χαρακτηρισμούς για απόφαση της Περιφέρειας Κρήτης.

Αναλυτικά στην επιστολή του ο κ. Κώστας Ξυλούρης αναφέρει τα εξής:

“Mε την επιστολή μου αυτή θέλω να καταγγείλω, στους συμπολίτες μου, αλλά ιδιαιτέρα στον κλάδο των μηχανικών, την απαράδεκτη και κατάπτυστη απόφαση της Περιφέρειας Κρήτης για την απ’ ευθείας ανάθεση, για την παροχή υπηρεσιών τεχνικού ασφαλείας και ιατρού εργασίας.  

Όπως προκύπτει από την απάντηση της Δ/νσης Οικονομικού-Τμήμα Προμηθειών, η ανάθεση των υπηρεσιών έγινε με «διαπραγμάτευση εξαιρετική ή απ΄ ευθείας ανάθεση» και επικαλούνται και την σχετική νομοθεσία (Κανονισμός Προμηθειών Δημοσίου Ν. 2286/95 άρθρο 5 παρ. 1 και Π.Δ. 118/2007). Ο νόμος όμως αυτός τον οποίο επικαλείστε αναφέρει συγκεκριμένα ότι η ανάθεση έργου με «διαπραγμάτευση εξαιρετική ή απ΄ ευθείας ανάθεση» γίνεται μόνο εφόσον έχει προηγηθεί διενέργεια ανοικτής ή κλειστής διαδικασίας κατά την διάρκεια των οποίων είτε υποβλήθηκαν προσφορές μη κανονικές, είτε υποβλήθηκαν προσφορές οι οποίες κρίθηκαν απαράδεκτες, είτε για λόγους επείγουσας ανάγκης που οφείλονται σε αυταπόδεικτα απρόβλεπτες καταστάσεις, είτε άλλοι λόγοι που ουδεμία σχέση έχουν με το συγκεκριμένο θέμα (πχ καλλιτεχνία, μοναδικότητα, έρευνα κλπ.). 
Ποιους αλήθεια κοροϊδεύετε κύριοι της οικονομικής επιτροπής; Πότε και που προηγήθηκε η διαδικασία της ανοιχτής ή κλειστής διαδικασίας; Από ποιον ζητήθηκαν προσφορές και κρίθηκαν απαράδεκτες ή μη κανονικές; Γιατί ζητήσατε μόνο από δύο συναδέλφους; Τυχαίο; Δεν νομίζω. Είμαι σίγουρος ότι πρόκειται περί στημένης, καραμπινάτης, παραβίασης των αξιών της ισονομίας, της διαφάνειας, της αξιοκρατίας, και της δικαιοσύνης, τις οποίες υποτίθεται ότι υπηρετείτε (μάλλον αυτό το κάνετε τα Σαββατοκύριακα όταν είναι κλειστή η Περιφέρεια).

Ρωτάται η υπηρεσία:
Γιατί το προηγούμενο έτος για την ίδια διαδικασία έγινε προκήρυξη στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας και ζητήθηκαν οικονομικές προσφορές απ’ όλους τους συναδέλφους; Τι άλλαξε φέτος; Δεν νομίζω ότι χρειάζονται ιδιαίτερα μαντικές ικανότητες για να βγάλει κάποιος αβίαστα το συμπέρασμα ότι αυτό έγινε μόνο και μόνο για να εξυπηρετηθούν οι υμέτεροι. Γιατί αν δεν είναι έτσι, γιατί μόνο από αυτούς του δύο; Είναι οι μοναδικοί; Είναι οι καλύτεροι; Έχουν το κοκαλάκι της νυχτερίδας; 

Ιδιαίτερα τώρα με την καπιταλιστική κρίση που βιώνει ο λαός μας και ιδιαίτερα ο κλάδος των μηχανικών νομίζω ότι δεν είναι απλά πρόκληση αλλά αποτελεί casus belli για τους μηχανικούς και όχι μόνο. Ιδιαίτερα πιο προκλητική θεωρώ την προσπάθεια συγκάλυψης της «κατσουκανιάς» σας αναφέροντας στην απάντηση σας ότι παρά την νομιμότητα της απόφασης που πήρατε από δω και στο εξής σε παρόμοιους διαγωνισμούς οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης θα το δημοσιεύουν στην ιστοσελίδα τους. Αυτό με παραπέμπει στο παλιό γνωμικό “Πρώτα τονε βερέμιασε κι ύστερα τονε κλαίει”.

Κλείνοντας την επιστολή μου αυτή θέλω να τονίσω ότι θα πρέπει η απόφαση αυτή να ανακληθεί σαν παράνομη και προκλητική όπως σαφέστατα ο νόμος προσδιορίζει. Οποιαδήποτε άλλη απόφαση δεν είναι τίποτα άλλο παρά κουκούλωμα και αποσιώπηση του σκανδάλου αυτού. Και υπενθυμίζω ιδιαίτερα στον κ. Περιφερειάρχη μια φράση που συνηθιζότανε παλιά στις Αρχάνες “ο καθένας μπορεί να κάνει όσα γράδα θέλει την αλουσά αλλά ΜΟΝΟ στον οψιγιά ντου”.

Κώστας Ξυλούρης
Διπλωματούχος Μηχανολόγος Μηχανικός
Πρόεδρος Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών 
Ελευθέρων Επαγγελματιών Νομού Ηρακλείου”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook