Η ομάδα επιστημόνων του Πολυτεχνείου Κρήτης σήμερα  Τρίτη 27 Οκτωβρίου στα γραφεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων, παρουσίασε στην Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης την τελευταία φάση των εργασιών του ερευνητικού προγράμματος με θέμα την αποκατάσταση του φρουρίου Φραγκοκαστέλλου. 

Παρόντες στην Επιτροπή, ήταν ο Δήμαρχος Σφακίων κύριος Ιωάννης Ζερβός, η προϊσταμένη της ΕΦΑ Χανίων κ. Ελένη Παπαδοπούλου, ο κ. Σκουτέλης Νίκος Αρχιτέκτων μηχανικός, Επίκουρος καθηγητής σχολής Αρχιτεκτόνων μηχανικών Πολυτεχνείου Κρήτης, η κ. Σταυρουλάκη Μαρία (επίκουρος καθηγήτρια σχολής Αρχιτεκτόνων μηχανικών Π.Κ.), ο κ. Αντωνιάδης Αριστομένης (εκπρόσωπος Πολυτεχνείου Κρήτης στην κοινή επιτροπή παρακολούθησης), η κ. Μανδαλάκη Μαρία (δ/νση τεχνικών υπηρεσιών Αντιπεριφέρειας), ο κ. Μαραγκάκης Στυλιανός (πολ/κός μηχανικός Δήμου Σφακίων), ο κ. Τσινάρης Παναγιώτης (αρχιτέκτων μηχανικός της δ/νσης περιβάλλοντος). 

Παρουσιάστηκε η ολοκληρωμένη αποτύπωση, η στατική συμπεριφορά του φρουρίου σε σεισμό, οι αναλύσεις των κονιαμάτων και οι νέες μέθοδοι αποκατάστασης. Τέλος δόθηκε το πλαίσιο της ολοκληρωμένης προστασίας του μνημείου σε συνδυασμό με τις νέες του χρήσεις.

Προτείνονται να στεγαστούν στο μέλλον : 

Το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο του Δήμου Σφακίων 
Συλλογή Ιστορικών Μαχαιριών-Τουφεκιών 
Υποδομή για θεατρικές / μουσικές εκδηλώσεις
Υπερυψωμένες διαδρομές, περιμετρικά του περιβόλου

Ο πλήρης φάκελος προβλέπεται να προωθηθεί εντός του έτους προς έγκριση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.  

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook