Παρά τις κακές καιρικές συνθήκες, κανονικά πραγματοποιήθηκε σήμερα η επίσκεψη του Υπουργού Πολιτισμού στην αρχαία Απτέρα, μια από τις πλέον σημαντικές αρχαίες πόλεις στην Δυτική Κρήτη.

Σκοπός της επίσκεψης του κ.Αριστείδη Μπαλτά, ήταν τα εγκαίνια του αρχαίου θεάτρου της πόλης, το οποίο – να σημειωθεί – είχε καταστραφή σχεδόν ολοκληρωτικά στα τέλη του 19ου, αρχές του 20ου αιώνα, όταν στο κέντρο του στήθηκε ασβεστοκάμινο για την παρασκευή ασβέστη από τα εδώλια και τις εξέδρες του αρχαίου θεάτρου.

Ο Υπ.Πολιτισμού, ο οποίος συνοδευόταν από την Χανιώτισσα αρχαιολόγο Γενική Γραμματέα του Υπ.Πο. Μαρία Βλαζάκη, δήλωσε εντυπωσιασμένος από τον αρχαιολογικό χώρο και συνεχάρη όλους για την εξαιρετική δουλειά που έχει γίνει, όπως είπε, χάρη στην αφοσίωση των αρχαιολόγων.

Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης και υπήρξε σαφής δέσμευση πως η χρηματοδότηση της ανάδειξης της αρχαίας Απτέρας θα συνεχιστεί και στο νέο πρόγραμμα.

 
 

Λόγω των καιρικών συνθηκών η εκδήλωση έγινε σε κλειστή αίθουσα, ενώ  σύντομη αναφορά στο έργο (δείτε εδώ την ομιλία) έκανε η Προισταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Χανίων Δρ Ελένη Παπαδοπούλου (φωτο).

Στο μεταξύ ο Υπουργός Πολιτισμού ερωτώμενος για τον λόγο για τον οποίο η χώρα μας δεν θα προσφύγει δικαστικά για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα, είπε πως αν και έχουμε ισχυρά επιχειρήματα και υπάρχει και πίεση από την διεθνή κοινή γνώμη, σε αυτό το στάδιο υπάρχει έστω και μικρή πιθανότητα να χαθεί η δίκη κάτι το οποίο δεν πρέπει να διακινδυνέψουμε.

 

 

Το μεσημέρι της Κυριακής ο Υπουργός Πολιτισμού θα παραστεί στα εγκαίνια περιοδικής έκθεσης στο νέο αρχαιολογικό μουσείο Χανίων, μια εκδήλωση η οποία , κατ’ ουσία αποτελεί και τα εγκαίνια του νέου αρχαιολογικού μουσείου στην περιοχή της Χαλέπας Χανίων.

Όπως είπε ο κ.Μπαλτάς για το νέο αρχαιολογικό μουσείο θα υπάρξει νέα χρηματοδότηση από το νέο πρόγραμμα προκειμένου να στεγαστεί εκεί ο αρχαιολογικός πλούτος που τώρα σε μεγάλο ποσοστό βρίσκεται στις αποθήκες της αρχαιολογικής υπηρεσίας.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook