Υπεγράφησαν προγραμματικές συμβάσεις για τις βίλες Πωλογιώργη και Σβάρτς καθώς και για τα ανατολικά τείχη

Στα Χανιά συνεχίζει την διήμερη επίσκεψή της στην Δυτική Κρήτη η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία το πρωί στο Ρέθυμνο συνυπέγραψε προγραμματικές συμβάσεις για τη δρομολόγηση και υλοποίηση του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου αλλά και για την αποκατάσταση των τειχών, του περιβάλλοντος χώρου και των κτισμάτων του φρουρίου Φορτέτζας.

Νωρίς το απόγευμα η κα Μενδώνη επισκέφθηκε το δημαρχείο Χανίων, όπου συνυπέγραψε , με τον Δήμαρχο Χανίων και τον περιφερειάρχη Κρήτης, τις προγραμματικές συμβάσεις για τις μελέτες  ανακατασκευής των βιλών Σβαρτς και Πολογιώργη και τη μελέτη για την ανάπλαση του ανατολικού ενετικού τείχους της παλιάς πόλης των Χανίων, καθώς και της ανατολικής τάφρου.

Στην διάρκεια της συνάντησης στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου και παρουσία στελεχών του Υπ. Πολιτισμού και του Δήμου Χανίων έγινε αναφορά και στο έργο των Νεωρίων με τηην Υπ. Πολιτισμού να κάνει λόγο για την ύπαρξη συμπράξεων προκειμένου να εξασφαλιστεί η αναγκαία χρηματοδότηση.

Όπως είπε μεταξύ άλλων η κα Μενδώνη «Εχουμε μία εξαιρετική συνεργασία που έχει αποδώσει καρπούς και συνεχίζουμε. Το Αρχαιολογικό Μουσείο των Χανίων είναι έτοιμο, είναι θέμα χρόνου να εγκαινιαστεί και να αποδοθεί στην κοινωνία. Θα μπορούσαμε και τώρα να το εγκαινιάσουμε, αλλά η διεθνής συγκυρία δεν επιτρέπει να ανοίξει τις πόρτες του όπως πρέπει για τους Χανιώτες. Ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των Χανίων είναι το δίκτυο των οχυρώσεων που έχει αναδειχθεί σε μεγάλο βαθμό την τελευταία δεκαετία. Πρέπει να αναδειχθούν στο σύνολό τους, να αποδοθούν και να αξιοποιηθούν ώστε να βγει ακόμη περισσότερο η ομορφιά και το συγκριτικό πλεονέκτημα της αισθητικής στην πόλη. Προσδίδεται μία τεράστια υπεραξία στα Χανιά»

Η μελέτη ανάπλαση Ανατολικής Τάφρου Ενετικών Οχυρώσεων Παλιάς Πόλης Χανίων, έχει στόχο τη διαμόρφωσή της ως χώρου πρασίνου, πολιτισμού και αναψυχής και τη λειτουργική, περιβαλλοντική, αισθητική και αειφορική αποκατάστασή της με επεμβάσεις ήπιας μορφής και κλίμακας, και με σεβασμό στην ιστορικότητα του χώρου. 

Η μελέτη για την αποκατάσταση και επανάχρηση της Βίλας Πωλογιώργη στην Αμπεριά Χανίων, αφορά την αξιοποίησή της ως πολυχώρου Πολιτισμού, για ποικίλες δράσεις στους τομείς των σύγχρονων εικαστικών και εφαρμοσμένων τεχνών (μουσική, φωτογραφία, κινηματογράφος, χαρακτική, γλυπτική, κεραμική, γραφιστική, σχεδιασμός, διακόσμηση, τυπογραφία, κόμικς κλπ). 

Η μελέτη για την αποκατάσταση και επανάχρηση της βίλας ΣΒΑΡΤΣ στη Χαλέπα Χανίων, αφορά την αξιοποίησή της ως πολυχώρου Πολιτισμού, για τη συντήρηση και έκθεση των συλλογών του Δήμου Χανίων (π.χ. συλλογές Δημοτικής Βιβλιοθηκών κλπ) και των Νομικών του Προσώπων.

Να σημειωθεί πως το πρωί της Παρασκευής η κα Λίνα Μενδώνη θα επισκεφθεί το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων και έργα αρμοδιότητας του Υπ.Πολιτισμού.

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη: «Τα έργα αυτά εντάσσονται στο νέο περιφερειακό πρόγραμμα κι έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση μετά τις μελέτες που χρηματοδοτούνται από το τρέχων πρόγραμμα». Παράλληλα είπε, πως τα έργα της Περιφέρειας που έχουν ωριμάσει ή υλοποιούνται με το υπουργείο Πολιτισμού και τον δήμο, «φανερώνουν τη σημασία που αποδίδεται στον πολιτισμό και την ιστορία του τόπου. Συμπληρώνεται το πολιτιστικό απόθεμα των Χανίων και συνεχίζουμε να διεκδικούμε πόρους τόσο από το τωρινό όσο κι από το επόμενο ΕΣΠΑ καθώς και το Ταμείο Ανάκαμψης», ανέφερε ο κ. Αρναουτάκης. 

Στις δηλώσεις του, ο δήμαρχος Χανίων επεσήμανε πως η χρηματοδότηση των τριών μελετών ανέρχεται στο ύψος του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ, χρήματα που έχουν δεσμευτεί από το περιφερειακό πρόγραμμα της Κρήτης. Με τις τρεις συμβάσεις μελετών προχωράμε για να αποκαταστήσουμε και να δώσουμε πίσω στην κοινωνία τρία πάρα πολύ σημαντικά έργα».

Ναπολέων Σαραντίδης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook