Ο πολιτιστικός σύλλογος “Οι φίλοι των γραμμάτων και των τεχνών” εγκαινιάζοντας τον δεύτερο κύκλο των προβολών του κινηματογραφικού αφιερώματος στον φημισμένο ιταλικό κινηματογράφο με τον γενικό τίτλο: “Μικρά Αριστουργήματα Μεγάλων Ιταλών Σκηνοθετών”, θα προβάλλει στα Χανιά την Κυριακή, 17/01/2016 στις 8.00 μ.μ. στη γνώριμη αίθουσα του Τ.Ε.Ε. Δυτικής Κρήτης (Νεάρχου 23) την ταινία: “Ο Χριστός σταμάτησε στο Έμπολι” (1979) του Φραντζέσκο Ρόζι.

Πριν την ταινία θα παρουσιάσει μια σύντομη εισήγηση για το σπουδαίο μυθιστόρημα του Κάρλο Λεβί: “Ο Χριστός σταμάτησε στο Έμπολι” ο εκπαιδευτικός Γιώργος Παπαγρηγοράκης. 

Περίληψη:

Εκεί όπου ο δρόμος και το τραίνο αφήνουν την παραλία και στρέφουν στην εγκατάλειψη, φθάνεις στη Λουκανία. Ο Χριστός δεν έφθασε τόσο μακριά, ούτε ο χρόνος, ούτε ανθρώπου ψυχή, ούτε η ελπίδα, ούτε η σχέση μεταξύ αιτίας και αποτελέσματος, ούτε η Λογική ούτε και η Ιστορία. Κανείς δεν ήρθε εδώ εκτός από κατακτητές, εχθρούς ή αναίσθητους επισκέπτες. Οι εποχές περνούν χωρίς συναίσθηση για του χωρικού το μόχθο, όπως και 3000 χρόνια προ Χριστού. Σ’ αυτή τη σκοτεινή γη χωρίς αμαρτία χωρίς λύτρωση, όπου το κακό δεν είναι ηθική αλλά γήινος πόνος που υπάρχει σε γήινα πράγματα, ο Χριστός δεν ήρθε. Ο Χριστός σταμάτησε στο Έμπολι.» ( Κάρλο Λέβι ) 1935.

Ο γιατρός και ζωγράφος Κάρλο Λέβι από το Τορίνο, καταδικασμένος σε εξορία από το φασιστικό καθεστώς, φτάνει στο σταθμό του τραίνου στο Έμπολι και συνοδευόμενος από δύο καραμπινιέρους συνεχίζει για το απομονωμένο χωριό Gagliano. Στη διάρκεια της παραμονής του εκεί γνωρίζει τους διάφορους χαρακτήρες του χωριού ακούγοντας τις ιστορίες και τις συμβουλές τους. Συναντά τον αντιδραστικό παπά Don Trajella, τον πονηρό φασίστα δήμαρχο Don Luigi, τη μυστηριώδη Giulia ( Ειρήνη Παππά) και άλλους. Ο Κάρλο αρχίζει να εξοικειώνεται με την μικρή κοινωνία του χωριού και ιδιαίτερα με τους χωρικούς στους οποίους δίνει ιατρικές συμβουλές και φροντίδα. Γυρνάει στο Τορίνο, αφού ο κατακτητής της Αβυσσινίας Μουσολίνι του δίνει χάρη, γεμάτος αναμνήσεις.

Έγχρωμη Ιταλική ταινία
Σκηνοθεσία: Francesco Rosi
Σενάριο: F. Rosi , T. Guerra , R. La Capria
Παίζουν οι ηθοποιοί:  Gian Maria Volonte, Alain Cuny, Paolo Bonacelli, Lea massari, Irene Pappa, Francois Simon, Stavros Tornes

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook