Την ανησυχία του για τις εξελίξεις γύρω από την «Eldorado Gold» και την αναστολή των επενδύσεών της, εκφράζει ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ), ο οποίος θεωρεί πως η εξέλιξη αυτή δημιουργεί ένα βαρύ και αρνητικό κλίμα για οποιαδήποτε είδους επένδυση στην Ελλάδα.

Αν και κάθε προσπάθεια για διάλογο, που είχε επιχειρήσει από το καλοκαίρι με τον υπουργό, έπεσε στο κενό, ο σύνδεσμος για μια ακόμα φορά ζητά από το υπουργείο έστω και την ύστατη στιγμή να δεχτεί τον διάλογο.

Όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος στην ανακοίνωσή του:

"Ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ) εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την αναγγελθείσα από την «Eldorado Gold» αναστολή των επενδύσεων και των αναπτυξιακών έργων στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Θεωρούμε ότι η εξέλιξη αυτή, δημιουργεί αρνητικό κλίμα επενδύσεων στη Ελλάδα, όχι μόνο για τις δραστηριότητες της εξορυκτικής-μεταλλουργικής βιομηχανίας αλλά και συνολικότερα για τη βιομηχανία.

Στην 90χρονη ιστορική του διαδρομή, ο Σύνδεσμος πάντα λειτουργούσε με πνεύμα ειλικρινούς διαλόγου και υποστήριξης των αναπτυξιακών προσπαθειών κάθε καθ΄ ύλην αρμόδιας πολιτικής ηγεσίας στην ευθύνης της οποίας ανήκε η εξορυκτική – μεταλλουργική βιομηχανία.

Διαβλέποντας πιθανές άσχημες εξελίξεις, από τον Αύγουστο του 2015, ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων ζήτησε από τον αρμόδιο υπουργό να πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση (ΥΠΕΝ, ΣΜΕ και «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ»), προκειμένου να εξευρεθούν λύσεις και να αποκτηθεί αμοιβαίο πνεύμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας. Αυτή η συνάντηση δεν κατέστη εφικτή.

Πιστεύουμε στο διάλογο και την απόκτηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης στις σχέσεις και του ΣΜΕ και των εταιρειών μελών του με τον καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο γι’ αυτό, έστω και την ύστατη στιγμή, ζητούμε να πραγματοποιηθεί μία τέτοια συνάντηση.

Η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας αποτελεί μεγάλο αδιαμφισβήτητο συγκριτικό πλεονέκτημα για τον τόπο και την ελληνική κοινωνία, προσφέροντας, εκτός των άλλων,  σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα στην Περιφέρεια. Αυτό, δεν πρέπει να παραβλέπεται  από κανέναν.

Πιστεύουμε στο διάλογο και στην ανάγκη οικοδόμησης αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των επενδυτών και της πολιτικής ηγεσίας της χώρας. Γι’  αυτό ζητούμε, έστω και την ύστατη στιγμή, να αποκατασταθεί ο διάλογος μεταξύ της ενδιαφερόμενης εταιρείας και του υπουργείου, ώστε να βρεθεί λύση αμοιβαίου οφέλους."