Με τη θερμοκρασία να φτάνει τους μείον 20 βαθμούς Κελσίου στα χιονισμένα βουνά των Λευκών Ορέων και χάρη στην υπεράνθρωπη προσπάθεια της ομάδας διασωστών της Πυροσβεστικής, ο 31χρονος Νορβηγός, ο οποίος εγκλωβίστηκε μεταξύ του οροπεδίου Ασκύφου και της Ανώπολης Σφακίων, μεταφέρθηκε με ασφάλεια στο νοσοκομείο Χανίων για τις πρώτες βοήθειες.

Οι εικόνες από την διάσωση του 31χρονου που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το Flashnews.gr, αποκαλύπτουν τις ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες κάτω από τις οποίες ολοκληρώθηκε με επιτυχία η επιχείρηση διάσωσης, στην οποία συμμετείχαν 4 πυροσβέστες από τον σταθμό στις Βρύσες και 1 από την ΠΥ Χανίων.

 

Η  ομάδα των διασωστών της Πυροσβεστικής  εντόπισαν τον Νορβηγό περίπου στις 18:30 το απόγευμα της Τρίτης μετά απο πολύωρες και ιδιαίτερα επίπονες και επικίνδυνες προσπάθειες.

Ο 31χρονος βρέθηκε κοντά στο μονοπάτι Ε4 στην θέση “Γριάς Σωρός” σε άσχημη κατάσταση, σχεδόν παγωμένος και εξουθενωμένος καθώς  είχε παραμείνει για ώρες κάτω από το κρύο, χωρίς νερό και τροφή. Οι διασώστες της Πυροσβεστικής, με την θερμοκρασία στους μείον 20 βαθμούς Κελσίου, περπατώντας με κίνδυνο στο παγωμένο χιόνι, ξεκίησαν μια πορεία προς τις Χώσες Πεμονίων  καθώς ήταν αδύνατον, λόγω της εξάντλησης που είχε υποστεί να τον γυρίσουν πίσω στην Ανώπολη. 

Έτσι μετά απο έξι ώρες έφτασαν στο Μελιδόνι απο όπου, με ασθενοφόρο του Κ.Υ. Βάμου διεκομίσθη στο Νοσοκομείο Χανίων. Ευτυχώς, μετά από πολύωρη προσπάθεια των πυροσβεστών από τις Βρύσσες και τα Χανιά, η επιχείρηση ολοκληρώθηκε και ο Νορβηγός νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στο Νοσοκομείο Χανίων. 

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στα Χανιά δεν υπάρχει ειδικό κλιμάκιο ΕΜΑΚ, όπως στο Ηράκλειο, όπου αναλαμβάνει δύσκολες περιπτώσεις διάσωσης όπως αυτές του Νορβηγού, και το δύσκολο αυτό έργο καλούνται να το πράξουν οι πυροσβέστες του Νομού, παρά το πάγιο αίτημα για την δημιουργία κλιμακίου ΕΜΑΚ και στα Χανιά όπου υπάρχει και ο βασικός ορεινός όγκος της Κρήτης και οι επιχειρήσεις διάσωσης είναι πολλαπλάσιες.

Δείτε φωτογραφίες από την επιχείρηση διάσωσης

 

 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook