Η 15η Απριλίου είναι η τελευταία μέρα για την υποβολή αιτήσεων αδειών φύτευσης νέων αμπελώνων προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. 

Στις 6 Απριλίου η Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ) είχε αναρτήσει στην ιστοσελίδα της ενημέρωση σχετικά με την πορεία των αιτήσεων και το ενδιαφέρον που υπάρχει από τους Έλληνες αμπελουργούς: «Δέκα ημέρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας για υποβολή αιτήσεων Αδειών Φύτευσης αμπελώνων με βάση την υπουργική απόφαση 1012/21063/18.2.2016, μέσω των ψηφιακών υπηρεσιών της ιστοσελίδας του ΥπΑΑΤρ (www.minagric.gr), έχουν υποβληθεί μέχρι τις 5 Απριλίου, σύμφωνα με πληροφορίες της ΚΕΟΣΟΕ, αιτήσεις για χορήγηση αδειών που αντιστοιχούν σε 3.350 στρέμματα για φύτευση σε 500 περίπου αγροτεμάχια με αριθμό αιτήσεων σαφώς μικρότερο αφού υπάρχουν αιτήσεις που περιλαμβάνουν περισσότερο από ένα αγροτεμάχιο.

Κατά την επεξεργασία των αιτήσεων διαπιστώνονται λάθη στις ψηφιακές καταχωρήσεις τα κυριότερα των οποίων αφορούν στην ελλιπή καταχώρηση των συντεταγμένων του αγροτεμαχίου, ή στην λανθασμένη απεικόνιση των μονάδων μέτρησης των επιφανειών (τετραγωνικά μέτρα αντί για στρέμματα).

Το μικρό μέχρι σήμερα σχετικά με τις εκτάσεις ενδιαφέρον σε σύγκριση με τα αιτήματα εκδήλωσης ενδιαφέροντος του περασμένου Δεκεμβρίου (35.000 στρέμματα) αποδίδεται στην αδυναμία χρηματοδότησης των δαπανών φύτευσης από κοινοτικούς πόρους.

Γεγονός που σημαίνει ότι οι αιτούντες θα πρέπει να χρηματοδοτήσουν με ίδια κεφάλαια τις δαπάνες εγκατάστασης του αμπελώνα, σε καιρούς κατά τους οποίους η ρευστότητα και τα διαθέσιμα κεφάλαια είναι ανύπαρκτα λόγω της οικονομικής κρίσης.

Στην κατεύθυνση αυτή σύντομα θα αποσταλεί πρόταση από την αρμόδια υπηρεσία του ΥπΑΤΤρ, ώστε να χρηματοδοτηθεί η φύτευση από τα προγράμματα αναδιάρθρωσης (σ.σ. γεγονός που δεν επιφέρει επιβάρυνση στον κοινοτικό προϋπολογισμό) και ταυτόχρονα το θέμα θα συζητηθεί με εκπροσώπους της Κομισιόν στο β’ δεκαήμερο του Απριλίου.

Η ΚΕΟΣΟΕ υπενθυμίζει ότι το ΥπΑΤΤρ έχει ενημερώσει την Κομισιόν για τις ημερομηνίες και το χρονοδιάγραμμα ροής των Νέων Φυτεύσεων (ημερομηνίες έναρξης και λήξης υποβολής αιτήσεων, ενστάσεων, εφαρμογής κριτηρίων προτεραιότητας, κλπ..) και ως εκ τούτου καμία παράταση δεν μπορεί να δοθεί για την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων που είναι η 15η Απριλίου 2016.»

Πηγή: agro24.gr