Ευρεία σύσκεψη για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας των υπουργείων Εργασίας και Υγείας, συγκαλείται αυτή την ώρα υπό τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Στη σύσκεψη θα τεθούν επί τάπητος τα θέματα της επιτάχυνσης της ολοκλήρωσης του έργου και της γενικευμένης χρήσης του από τα ασφαλιστικά Ταμεία, τα Νοσοκομεία και τους παρόχους ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών, ώστε να είναι αποτελεσματικός ο έλεγχος των δαπανών και να μην υπάρχουν κενά τα οποία θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν επιτήδειοι που λυμαίνονται από χρόνια το σύστημα, όπως αναφέρει κείμενο στην ιστιοσελίδα του in.gr.

Ως προς το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, η διαδικασία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης βρίσκεται σε καλό δρόμο, ιδιαίτερα μετά την υπογραφή του Μνημονίου με την Εθνική Τράπεζα για την χορηγία του 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ έως το Μάιο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί για όλα τα Ταμεία.

Το μεγαλύτερο και δυσκολότερο κομμάτι του συγκεκριμένου έργου αφορά στην επέκταση του στα νοσοκομεία και στη λειτουργική του υποστήριξη. Για την εκτέλεση αυτής της φάσης απαιτείται διεθνής διαγωνισμός ο οποίος ενδέχεται να είναι χρονοβόρος.

Η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος συμφωνούν ότι οι διαδικασίες θα πρέπει να επισπευσθούν με δεδομένο ότι η πειραματική εφαρμογή του μέτρου έδειξε εντυπωσιακή μείωση στις δαπάνες.

Συγκεκριμένα, τα πρώτα αποτελέσματα μετά τη μερική εφαρμογή του μέτρου στα ασφαλιστικά ταμεία, δείχνουν ότι η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης το 2010 ανήλθε σε 850 εκατ.ευρώ και για το 2011 έχει εκτιμηθεί σε 1,4 δισ. ευρώ, ενώ η αναμενόμενη μείωση μέχρι και το 2012 υπολογίζεται από το υπουργείο Εργασίας στα 3,6 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook