Ενημερωτική ημερίδα με θέμα «ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΟΙΚΟΤΕΧΝΙΑΣ-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΝΕΩΝ ΓΕΩΡΓΩΝ 2016» διοργάνωσε την Πέμπτη 12 Μαΐου η Περιφέρεια Κρήτης στο Λασίθι και συγκεκριμένα στο Εμπορικό Επιμελητήριο, στον Άγιο Νικόλαο.

Η ημερίδα οργανώθηκε με αφορμή την εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης του  Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την παραγωγή και διάθεση προϊόντων οικοτεχνίας με την οποία καθορίζονται οι  όροι και οι απαιτήσεις παραγωγής και διάθεσης τροφίμων οικοτεχνικής παρασκευής και των διαδικασιών καταχώρισης αυτών των μονάδων στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Οικοτεχνίας (ΚΗΜΟ).

Η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Θεανώ Βρέντζου συντόνισε και ασχολήθηκε σε συνεργασία με όλο το επιτελείο της Περιφέρειας Κρήτης προκειμένου να εφαρμοστεί και στην Κρήτη η οικοτεχνία αφού όπως δήλωσε χαρακτηριστικά «η οικοτεχνία σε επίπεδο Κρήτης αποτελεί έναν βοηθητικό αλλά πολύ ουσιαστικό παράγοντα για πολλά νοικοκυριά, που παράγουν διάφορα προϊόντα και έχουν τη διάθεση να τα διακινήσουν οργανωμένα και επώνυμα στους καταναλωτές».

Κατά την διάρκεια της ημερίδας που απευθύνεται στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες,  που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο τομέα της οικοτεχνίας, αναλύθηκε το «Θεσμικό πλαίσιο παραγωγής και διάθεσης προϊόντων οικοτεχνίας» από στέλεχος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αλλά και της Περιφέρειας Κρήτης.

Στην  ενημερωτική εκδήλωση τα εξειδικευμένα στελέχη ανέλυσαν τις υγειονομικές απαιτήσεις, και τις προϋποθέσεις για την παραγωγή  προϊόντων γάλακτος.

Στο δεύτερο μέρος των ημερίδων έγινε εκτενής αναφορά στο μέτρο “Νέων Γεωργών” του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης  2014-2020 με αφορμή και την  προδημοσίευση της προκήρυξης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που αφορά νέους ηλικίας 18-40 ετών.

Η Πελαγία Πετράκη, Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου δήλωσε ότι η οικοτεχνία θα αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών και μια καλή ευκαιρία να ενισχυθεί το εισόδημα των παραγωγών αλλά και να στηριχθούν και να διαδοθούν οι παραδοσιακές συνταγές, τα προϊόντα και οι ιδιαιτερότητες των περιοχών προέλευσης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook