Με μηνύματα ενότητας και ομοψυχίας ολοκληρώθηκαν και επίσημα στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης στο Κολυμπάρι Χανίων, οι εργασίες της  Αγίας και Μεγάλης Συνόδου των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Στην καταληκτήρια ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έκανε λόγο για «κεφαλαιώδους σημασίας γεγονός που θα λάβει τη θέση του στην ιστορική διαδρομή τα επόμενα χρόνια, τους επόμενους αιώνες».

Όπως είπε ο κ. Βαρθολομαίος:

«Υπήρξαν πράγματι αδικαιολόγητες, για μας, απουσίες, υπήρξαν δυσκολίες, δεν ήταν όλα εύκολα και ρόδινα. Υπήρξαν οξύτητες, εντάσεις, δυσφορία και απαισιοδοξία για το αποτέλεσμα. Όμως, τελικά υπήρξε συμφωνία, ομοψυχία, ομόνοια και ομοφωνία.»

Επίσης ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχαρίστησε έναν προς έναν τους Προκαθήμενους των Αυτοκέφαλων Εκκλησιών, τονίζοντας πως «όλοι μαζί γράψαμε ιστορία» ενώ έκανε λόγο και για ένα νέο κεφάλαιο στην νεότερη εκκλησιαστική ιστορία.

Ο κ.κ. Βαρθολομαίος ευχαρίστησε και όλους όσοι συνέβαλαν στην υλοποίηση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, από την Εκκλησία της Κρήτης, την Οργανωτική Επιτροπή, τον Περιφερειάρχη Κρήτης, το ΔΣ της Ορθοδόξου Ακαδημίας, τους εθελοντές, τους δημοσιογράφους, μέχρι και το προσωπικό των ξενοδοχείων στα οποία διέμειναν.

 

Νωρίτερα, υπήρξε πλήρης αποδοχή της πρότασης της Εκκλησίας της Ελλάδος προς την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο να υιοθετηθεί η διατύπωση ότι «Η Ορθόδοξος Εκκλησία αποδέχεται την ιστορικήν ονομασίαν άλλων ετεροδόξων Χριστιανικών Εκκλησιών και Ομολογιών»

Απόψε ακολουθεί δείπνο από το Τάγμα του Αγίου Ανδρέα του Αποστόλου στο Ναυτικό Μουσείο στο φρούριο Φιρκά.

Αύριο Κυριακή των Αγίων Πάντων το πρωί θα γίνει συλλείτουργο των προκαθημένων της Ορθοδοξίας υπό τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στον Ι.Ν Πέτρου και Παύλου στα Χανιά όπου και θα αναγνωστεί το μήνυμα της Συνόδου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook