Η πρόταση πλαίσιο, Εθνικής Στρατηγικής για τη βιώσιμη ανάπτυξη του Ιδρύματος Μεσογειακών Μελετών, παρουσιάστηκε χθές με πρωτοβουλία του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, σε κοινή συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών επιτροπών Οικονομικών και Εμπορίου. 

Το ζητούμενο της συζήτησης ήταν η διαπίστωση συναινέσεων μεταξύ όλων των πολιτικών δυνάμεων. 

Η πρόταση πλαίσιο Εθνικής Στρατηγικής όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος του ΙΜΜ πρώην υπουργός Σήφης Βαλυράκης είναι απαραίτητη ως βάση συνεννόησης ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις, η οποία με τη σειρά της είναι το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση της κρίσης και αυτή η συζήτηση στο κοινοβούλιο πρέπει να οδηγήσει σε κοινό σχεδιασμό και συντονισμένη πολιτική δράση όλων των κομμάτων.

Ο κ. Βαλυράκης διατύπωσε στην ομιλία του τρείς νέες προτάσεις συνδεδεμένες με την πολιτική επικαιρότητα: 

1. Ειδικό συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις με χρήση ψηφιακού χρήματος ώστε να καταγράφεται κάθε συναλλαγή, με στόχο τη δημιουργία 500.000 θέσεων εργασίας και μείωση της ανεργίας κατά 30%. 

2. Τουριστική ανάπλαση στη Δραπετσώνα, σε ιδιωτικές εκτάσεις με ιδιωτική επένδυση 1 δισεκατομμυρίου ευρώ και διεκδίκηση μόνιμης διεξαγωγής αγώνων Formula 1 γεγονός που αποτελεί ανεκτίμητη τουριστική προβολή (μεγαλύτερη των Ολυμπιακών Αγώνων) και δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας στη Δραπετσώνα και στο Κερατσίνι. 

3. Συναίνεση επί του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής. «Προσωπικά» ανέφερε, «δεν φαντάστηκα ποτέ ότι χρειαζόμαστε καλπονοθευτικά συστήματα για να επιτύχουμε κυβερνητική σταθερότητα» και «όσοι την φοβούνται ας επισπεύσουν την τροποποίηση του Συντάγματος ώστε να εξαντλείται σε κάθε περίπτωση η θεσμική τετραετία».

Ο πρόεδρος της ΟΚΕ Γιώργος Βερνίκος ανέφερε ότι ένα σχέδιο για τη βιώσιμη ανάπτυξη υπάρχει μια γενικότερη τάση, να έρθει στην ΟΚΕ. Όλοι συμφωνούμε και είναι ευτύχημα ότι σήμερα είμαστε πιο κοντά στο να συμφωνήσουμε σε βασικές γραμμές. 

Ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η βιώσιμη ανάπτυξη απαιτεί και τη διαμόρφωση μιας κοινωνίας που θα πρέπει να γίνει άμεσο- δημοκρατική, να μπορεί να αυτό-θεσμίζεται και να μην έτερο-καθορίζεται. Το πολιτικό σύστημα και την πολιτική, με ένα πολιτικό σύστημα στο οποίο θα  πρέπει να διαχέεται ο πολιτισμός, άρα, ο διάλογος και η συνεννόηση. Μια οικονομία που θα απελευθερωθεί μέσα από ριζικές μεταρρυθμίσεις. Και βέβαια το περιβάλλον ώστε οι μελλοντικές γενιές να μην μας θυμούνται για αυτό που δεν κάναμε για το περιβάλλον.

Η πρόεδρος του Ιδρύματος για τη Δημοκρατία «Κωνσταντίνος Καραμανλής» κα Ρόδη Κράτσα, ανέφερε ότι η ιδιαιτερότητα της σημερινής διαβούλευσης είναι ότι γίνεται από ένα πόνημα το οποίο συγκροτήθηκε μετά από συνεργασία και πρωτοβουλία του Ιδρύματος Μεσογειακών Μελετών και των δεξαμενών σκέψης των πολιτικών κομμάτων, από ένα ευρύ φάσμα πολιτικό και ερευνητικό.

Έτσι το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής από την πρώτη στιγμή συμμετείχε στον κύκλο αυτό των συναντήσεων και των διαβουλεύσεων και είχαμε δύο βασικούς άξονες σε όλη αυτήν την πορεία:

Πρώτον, ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας μας και η παραμονή της στην ευρωζώνη και ότι πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν το διεθνές παγκοσμιοποιημένο ανταγωνιστικό οικονομικό περιβάλλον. Πρέπει σταθερά να έχουμε και αυτόν τον προσανατολισμό στη σκέψη μας και μπορώ να συμμεριστώ την πλειονότητα των πορισμάτων, όπως αναφέρθηκαν από τον κ. Μπαμπανάση, και τον κ. Βαλυράκη,
Γιάννης Κουτσούκος (Δημοκρατική Συμπαράταξη) 

Με την πρόταση της Εθνικής Στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης, όπως την ανέπτυξε το ΙΜΜ, δεν θα μπορούσα να διαφωνώ, καθώς έχετε επιτύχει μια σύνθεση, που προέρχεται από το συγκερασμό πάρα πολλών απόψεων, που έχουν και διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες. Θα έλεγα,  ότι αυτό το εγχείρημα  χρειάζεται δύο προϋποθέσεις : Η μια προϋπόθεση  είναι ένα Πολιτικό σχέδιο  Εθνικής Συνεννόησης  και η δεύτερη προϋπόθεση  είναι μια Στρατηγική  κοινωνικών συναινέσεων  και συμμαχιών. 

Αν θέλουμε να πάμε αυτή τη συζήτηση ένα βήμα παραπέρα, πρέπει να δούμε αυτό, που έδειξε πολύ εμφαντικά, ο κ. Βαληράκης, δηλαδή το πώς το εκλογικό σύστημα επηρεάζει τη συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων. Ανεξάρτητα ποια  προσέγγιση έχει ο καθένας. Αξία έχει εάν μπορούμε να συνεννοηθούμε για αυτό το εκλογικό σύστημα, που θα εκφράζει αναλογικά τους πολίτες και θα οδηγεί σε συνεννοήσεις. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook